Düzce Belediyesi’nde yer alan 18 birim müdürlüğünün bilgisine başvurularak gözlem, soru sorma, fiili inceleme, kayıt sisteminin gözden geçirilmesi ve hesaplar arası ilişki kurma yöntemleri kullanılarak Düzce Belediye Meclisi Denetim Komisyonu tarafından hazırlanan 2017 Yılı Denetim Raporu kamuoyu ile paylaşıldı. Denetim Komisyonu Başkanlığını Hasan Günden, Başkan Vekilliğini Ayhan Cicu ve üyeler Ömer Arslan, Eyüp Topçu ve Zarif Top tarafından üzerinde çalışılan rapor 19 günde hazırlandı.

Düzce Belediye Meclisi’nin bu akşam gerçekleştirilen Nisan Ayı ilk oturumunda okunan raporda ayrıca kurum kaynaklarının daha ekonomik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediği değerlendirildi ve kurumun zarara uğratılıp uğratılmadığı belirlendi.


Yaklaşık 15 milyonluk otopark bedeli hesaplarda yok
Sonuçlardan ilki İmar Kanunu maddelerince Otopark Yönetmeliği gereği tahsil edilen otopark bedellerinin amacı dışında kullanıldığının tespiti oldu. Toplanan bedellerin “Belediye sınırları içerisinde otopark yapımında kullanılması ve başka amaçlara kullanılamayacağı” belirtilirken 2013 yılından 2017 yılının sonuna kadar otopark bedeli olarak toplanan 14.867.102,89 TL+faiz bedelin yapılan incelemelerde hesapta olmadığı belirlendi.

Otoparktan elde edilen gelir, 2013 yılında 594.778,30TL, 2014 yılında 707.403,80TL, 2015 yılında 1.927.884,50TL, 2016 yılında 4.890.670,00TL, 2017 yılında ise 6.746.366,29TL oldu.

Ayrıca yönetmelik gereği bu tutarın otopark yapımı için açılan vadeli hesaba aktarılması ve Düzce’nin acil ihtiyacı olan otopark yapılması için kullanılması gerektiği belirtildi.

Para kaybolmadı
Konuyla ilgili Ali Güney ise bir açıklama yaparak, “Otopark için toplanan para hesapta yok deniliyor. Bu kaybolmadı, bu para kurumda ama otopark hesabında değil de başka bir hesapta” şeklinde konuştu.

İhaleler pazarlık ve davetiye usulü ile yapıldı
Denetim Raporu’nda dikkat çeken bir diğer konu ise kapalı teklif usullerine göre yapılması gerekli olan ihalelerin pazarlık ve davetiye usulü ile parçalara bölünerek ihale edildiği oldu. Bunun sonucu olarak da ihale konusu işi alabilecek farklı firmaların ihaleden haberdar olamadığı için rekabet ortamının oluşturulamadığının tespit edildiği belirtildi.

Mevcut müstecire kanunsuz şekilde verildi
Yine belediyelerin kendilerine ait taşınmazların Kapalı teklif usulü, Belli istekliler arasında kapalı teklif usulü, Açık teklif usulü, Pazarlık usulü, Yarışma usulü şeklindeki kanuni hükümlere uyulmadan Encümen Kararı ile mevcut müstecire kiralandığı tespit edildi.

Reklam giderleri çok yüksek
Ayrıca 2017 yılında Denetim Raporu’na göre reklam harcamalarının da çok yüksek olduğu tespit edildi. Basın yayın ve reklam harcamalarının belirli tek bir müdürlük tarafından yapılması tasarruf açısından daha uygun olacağı belirtildi.

Bazı hizmet ve mal alım ihalelerinin YEYPAŞ tarafından alındığının tespit edildiği bildirildi. Direkt üretici veya dağıtıcı firmalardan teklif alınmasının ekonomik açıdan daha uygun olacağı kanaatine varıldığı belirtildi.

Bu yatırımlar gereksiz yere yapıldı
Son olarak sınırlı ve kıt olan kamu kaynaklarının elde edilmesi ve kullanılmasının etkili, ekonomik, verimli ve öncelikli tercihlere göre yapılmadığı gerçeği de ortaya çıktı. Bunlardan ilki 1.424.000.00 TL+KDV’ye mal edilen Kalıcı Konutlar’daki Çelik Tribün, 168.000,00TL+KDV’ye mal edilen 2 Adet Tam Otomasyonlu Tuvalet ve 320.000,00TL+KDV’ye mal olan Dijital Su Perdesi ve Dikey Bahçe oldu. Bu 3 yatırımın hem belediyenin öncelikli tercihlerinden hem de ekonomik olmadığı tespit edildi.

Haber: Ö.YILMAZ