Kamu Emekçileri Sendikalari Konfederasyonu (KESK)13 Mayıs tarihinde Soma'da yaşanan maden faciasının ardından dün akşam saatlerinde DİSK binasında üyelerine 1990-91 yıllarında Zonguldak Maden Yürüyüşü ve Büyük Ankara Yürüyüşü'nü anlatan belgesel filmini izletmek amacıyla, filmin yönetmeni Metin Kaya'yı Düzce'ye davet etti.




1990-91 yıllarında Zonguldak'da yaşanan maden işçilerinin greviyle başlayan ve bir süre sonra kentin grevi haline gelen süreci anlatan belgesel filminin gösterimi dün akşam 18.30 saatlerinde yönetmeni Metin Kaya ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri tarafından izlendi. Filmin ardından üyelerle söyleşi yapıldı.



Söyleşinin ardından Belgesel Sinema Yönetmeni olan Metin Kaya, filmin konusunu ve yaşanan olayları anlattı.


Kaya, " İçeride izlediğimiz filim Türkiye işçi sınıfı tarihinin dünyada yaşanmış en büyük olaylarından biridir. Maden kentinde yaşayan maden işçilerinin greviyle başlayan süreç bir süre sonra kentin grevi haline döner ve bir kent 100 binin üzerinde işçisi, emeklisi, çalışanı, öğrencisi, işsizi ile hep birlikte ülkenin merkezi olan Ankara'ya yürürler. Hikayenin bütünü 40 günlük bir süreci anlatıyor"dedi.


Kaya kendisine yöneltilen "Soma ile ilgili bir belgesel çekmek istiyor musunuz" sorusuna ise olumlu yanıt verdi.



Kaya, " Gerekirse elbette yaparız, orda görüntü çeken arkadaşlarımız da var. Maden ocaklarında o günden bu güne değişen birşey yok maden ocaklarında. Ne iş sağlığı ve işçi güvencesi konusunda. Eğer Soma ile ilgili üstümüze düşen birşey olursa elbette ki yaparız" şeklinde konuştu.



Metin Kaya son olarak Soma'da yaşanan maden faciası için tepkisini "bu bir cinayettir" sözüyle belli etti.