Toplumsal ve manevi bir değer olan Kurban Bayramı yaklaştıkça hayvan pazarlarında hareketlilik başladı.
Özellikle kurbanlık almak için harekete geçen vatandaşlara Düzce Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan uyarılarda bulunuldu.Düzce Tarım ve Orman Müdürlüğü, kurbanlık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Mevcut hayvanlarla birlikte toplam 12.500 kurbanlık olacak

Yapılan açıklamada gerekli önlemlerin alındığına yer verilen açıklamada denetimlerin de yapıldığına değinildi ve şu ifadeler kullanıldı:

“İlimize diğer İllerden kurbanlık hayvan girişi yaklaşık 1.000 adet küçükbaş hayvan ve 3.500 adet büyükbaş hayvan olmakla beraber toplamda 4.500 hayvanın giriş yapacak, ilimizdeki mevcut hayvanlar ile birlikte yaklaşık 2.500 küçükbaş ve 10.000 adet büyükbaş hayvan kurbanlık olarak değerlendirilecektir. Bu bağlamda yoğunlaşacak olan hayvan hareketleri ve bu hareketlere bağlı olarak yaşanması muhtemel olumsuzlukların önüne geçebilmek amacı ile gerekli olan önlemler alınmış olup, işletmeler ve hayvan pazarımızda kontroller sıkı şekilde yapılmaktadır. Damızlık değeri bulunan dişi hayvanların hayvan pazarına sevki ve kesimi yasaktır.” 

Hayvan alırken bunlara dikkat!

Kurbanlıkların alınırken bazı kriterlerin  önemini de vurgulayan Tarım İl Müdürlüğü başta dini kriterlere uygun olması şartıyla şu hususların altını çizdi :

- Dini ölçülere uygun olması
- Sağlıklı, besili olması, gebe olmaması
- Kulaklarının küpeli olması
- Büyükbaş hayvanların pasaportlarının bulunması
- Küçükbaş hayvanların nakil belgelerinin olması
- Kurbanlık olarak seçilecek sığır ve mandalar 2 yaşını doldurmuş, koyun ve keçiler ise 1 yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilmelidir.
 
 Kesim için yasal gereklilikler

Kurbanlık sahipleri için de sağlık belgesi şartı isteyen Düzce Tarım ve Orman Müdürlüğü şu ifadeleri kullandı:

İl dışına gidecek veya İli dışından gelecek hayvanlar için, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden Veteriner Sağlık Raporu alınması gerekmektedir. Aynı İl içinde yapılacak büyükbaş hayvan nakillerinde Hayvan Pasaportunun, küçükbaş hayvan nakillerinde ise Nakil Belgesinin bulundurulması gerekmektedir.”

Ayrıca alınacak hayvanların kayıtlı küpe numaraları olması gerektiğine yer verilen açıklamada, TÜRKVET'e kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfası hazırlanarak kullanıma açılmış olup, söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulama yapılabilmesi sağlanacaktır.

“Gerekli tüm tedbirler alınmıştır”
Selam ve saygılarını ileten Düzce Tarım İl Müdürü Vekili Necdet Çiçek yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

" Yetiştiricilerimizin Kurban Bayramını yakınları ve sevdikleriyle birlikte  huzur ve güven içerisinde gönül rahatlığıyla geçirmesi için Valilik koordinasyonunda müdürlüğümüzce gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Bu duygularla Kurban Bayramı'nın ülkemize ve tüm dünyaya öncelikle barış, huzur ve istikrar getirmesini temenni ediyorum. Tüm Tarım sektörü çalışanlarının ve çiftçilerimizin Kurban Bayramı'nı tebrik ediyor, sağlık, mutluluk ve huzur içinde bir Bayram geçirmelerini diler, selam ve saygılarımı sunuyorum."


Haber : C.A.KUŞ