Belediyeler arasında yaşanan anlaşmazlıklar ve iletişim problemlerinin önüne geçmek için 51 ilin bütünşehir olması için geçtiğimiz yıl çalışma başlatıldı. Türkiye'nin en genç ili Düzce de bütünşehire dönüşecek iller arasında sayıldı.

Bütünşehir nedir?
Belediyeciliğe yeni bir sistem getirmesi hedeflenen bütünşehir, büyükşehir olmayan illeri kapsıyor. Ancak yönetim tarzı büyükşehire benziyor. Tasarıya göre; merkez belediye sınırları il sınırına kadar genişliyor. Daha önce il özel idareleri tarafından yerine getirilen 70’i aşkın hizmetin büyük bir kısmı belediyelere devrediliyor. Belde belediyeleri ve köy muhtarlıkları kaldırılıyor. Köyler mahalleye dönüştürülüyor. 

Yerel Seçimler'den sonra...
Henüz tasarı aşamasında olan yeni düzenlemenin 2019 Yerel Seçimleri'nin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na taşınması ve onay verilirse Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek hayata geçirilmesi planlanıyor.

Beyköy'den ilçe olma talebi geldi
Hükümetin, belediyeler arasında hizmet sunumunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi için uygulamaya koymak istediği "Bütünşehir Yasası" öncesi Düzce'nin merkeze en yakın beldesi olan Beyköy'den "İlçe olmak istiyoruz" sesi yükseldi. Yasa ile birlikte belde belediyesinin kaldırılacak olması nedeniyle Başkan Osman Kılıç'ın önderliğindeki vatandaşlar, 31 Aralık'ta il kongresi için Düzce'ye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilçe olma isteklerini açtıkları pankartlarla duyurmaya çalışmıştı. 5 bin nüfuslu Beyköy beldesinin ilçe olma talebini Erdoğan'a ileten Başkan Kılıç, "2 tane OSB'si olan, sanayi-turizm beldesi Beyköy artık ilçe olmak istiyor. Talebimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza ilettik. Kendisi mecliste bu konuyla ilgili bir kanun hazırlığı olduğunu belirterek, değerlendirmeye alınabileceğini ifade etti." demişti.

Haber: C. ÜSTÜNER