Düzce’de ev ve işyerlerinde baskınlara yol açan sel, ekili arazilerde de büyük zarara yol açtı. Önce kuraklık ardından don derken, son olarak sel felaketini yaşayan çiftçiler, iklimsel olumsuzluklar nedeniyle sıkıntılı bir dönem geçiriyor… Fındıkta borç ertelemesi ile bir nebzede olsa rahatlayan üreticiler, şimdi selin uğrattığı zararlara çare arıyor…

Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı vergi, prim ve idari borçlara yönelik af paketinde çiftçilere de esnaflara olduğu gibi yer verilmesi gerektiği görüşünü bildirdi.

 

Tavlı, “Çiftçi hava şartlarına göre; mısırını yeniden eklemek zorunda kalacak. 20 kilo mısıra 400-450 bin lira vererek ekti. Uzun süren yağmur nedeniyle tohumlar toprak altında çürüdü, buğdaylar yattı. Çiftçi zararda… Fındık zaten bir don felaketi ile karşı karşıya kalmıştı. Bölge büyük bir AFAD içinde… Çiftçi ile birlikte esnafta etkilenecek… Yeni çıkacak torba yasada normalde 18 eşit taksitle esnaf borcunu ödeyecekti. Ama köylüde bir şey olmayınca esnaf neyle ödeyecek.”diye konuştu.


Konuşmasının devamında siyasilere seslenen Tavlı, sözlerine şu şekilde devam etti:

 

Tavlı “ Siyasiler torba yasa çıkartıyor… Esnafta borcu olanlarını biraz olsun rahatlatacak. Düzce gibi afet görmüş yerleri 32 ay değil de 50 ya da 60 aya çıkarmalarını talep ediyoruz. Çiftçilerimizde rahatlayacak. Fındık ya da diğer borçların ertelenmesinde zaten yardımcı oldular. Ama buradaki çiftçinin malını satamayınca en büyük zararı esnaf görecek. Bizim talebimiz esnaf ve çiftçinin ortak yararlanması yönünde.” dedi.

 

Haber;S.Kaşkır