Sezonun başlamadan açıklanacağı söylenen ancak günler geçmesine rağmen belli olmayan fındıkta taban fiyat bilmecesi sonunda çözüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Giresun kalite fındığın kilogramının 27, levant kalite fındığın ise 26.5 TL’den alınacağını açıkladı. Türk Lirası bazında geçen yıla göre fındığı 4.5 TL zam yapılsa da fındığın yurtdışına satışında kullanılan dolar bazında bakıldığında fiyat düştü. Artan maliyetler nedeniyle zor günler geçiren üreticinin en az 30 TL beklentisi de gerçekleşmemiş oldu.

“VERİLEN RAKAM ÜRETİCİYLE KAFA BULMAKTIR”

Fındığa ilişkin açıklamalarıyla üreticinin yakından takip ettiği Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı fiyatlara tepki gösterdi. Sezon öncesinden bu yana fındıkta taban fiyatın en az 35 TL olması çağrısını her fırsatta dile getiren Enginyurt, “Sayın Cumhurbaşkanı fındık fiyatlarını Ordu için 26.5 TL, Giresun için 27 TL olarak ilan etti. Bu fiyat bizde büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Fındık maliyetleri 24 TL’yi aşarken verilen bu rakam adeta üreticimizle kafa bulmak, dalga geçmek gibi oldu. AK Parti milletvekilleri bile fındık taban fiyatı en az 30 TL olmalı diye gazetelerde ve televizyonlarda konuşurken maalesef Cumhurbaşkanının verdiği 26.5 TL bizi büyük bir hayal kırıklığına sevk etti.” dedi.

“MALİYET ARTTI AMA DOLAR BAZINDA FİYAT DÜŞTÜ”

Üreticinin bu fiyatla geçinmesinin mümkün olmadığını savunan Enginyurt, “Sayın Cumhurbaşkanı bu fiyatlarla üretici geçinemez. Hakkının ve emeğinin karşılığını alamaz. Lütfen bir daha düşünün ve bu fiyatları revize edin. AK Parti yandaşları sizi yanıltıyor, kandırıyorlar, aldatıyorlar. Onlar ne derseniz ‘Evet efendim’ diyerek size yaranmaya çalışıyorlar. Bu fiyatlar halk tarafından kabul görmemiştir. Bu fiyat üreticini beklediği fiyatlar değildir. En az 35 TL olarak fiyat beklediğimizi ifade etmiştik. Ama gel gör ki bizi ve halkı dinlemediniz. Geçen sene 3.5 dolar olan fındık taban fiyatı bugün açıkladığınızla 3 dolar 10 cent anca geliyor. Gübre ve ilaç fiyatları yüzde yüz arttı. Amele fiyatları 120 TL’den 180 TL’ye çıktı. 5 litrelik Ayçiçek yağı 40 TL’den 85 TL’ye çıktı. Tırpan vururken 500 TL yevmiye veriyoruz. Ama siz maalesef fındık fiyatını geçen senenin bile dolar bazında 40 cent altında verdiniz.” sözleriyle dolar bazında fiyatta yaşanan artışa dikkat çekti.

“MİLLETE KIYMAYIN, ÜRETİCİYİ TEKELCİ SERMAYEYE YEDİRMEYİN”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Enginyurt, “Sayın Cumhurbaşkanı tekrar ifade ediyorum bu millete kıymayın. Bu milleti ağlatmayın. Fındık bu ülkenin temel taşıdır. Fındık bu ülkenin mili ürünüdür. Fındık ihracatı en yüksek olan ürünüdür. Tekelci sermayeye bizi yedirdiniz, ezdirdiniz. İhracatçılara bizi güldürdünüz. Bunlar sizi kandırdılar. Size oy verecek olan bunlar değil. Size oy veren, vermiş olan bundan sonra da vermiş olan Karadenizli 8 milyon fındık üreticisidir. Adapazarı’ndaki, Düzce’deki, Ereğli’deki üreticidir. Ama maalesef siz üreticiyi yok saydınız ve üç beş tane ihracatçının emrindeki rakamlara boyun eğdiniz. Bu fındık fiyatını reddediyoruz.” diye konuştu.

“TARIMDAN ANLAMAYAN BAKAN DERHAL İSTİFA ETMELİ”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye de istifa çağrısı yapan Vekil Enginyurt, “Tarım Bakanını derhal istifaya çağırıyorum. Tarımdan anlamadığını bir kez daha gösterdi. Geçen sene rekolte 665 bin ton olacak demiş yalancı çıkmıştır. Biz o gün gösterdiğimiz tepkiyle Milliyetçi Hareket Partisi’nden ihraç edildik. Fındık üreticisi için bin cemal Enginyurt feda olsun. Tarımdan anlamayan bakan ihracatçı rekolteyi beğenmedi diye hasada yakın yeni rekolte sayımı yapmıştır. Dermek ki bunlar üreticinin Tarım Bakanı değil. Bunlar tekelci sermayenin yüzünü güldürüyorlar.” ifadelerini kullandı.

“SERBEST PİYASADA FINDIK 23 TL’YE KADAR DÜŞER”

Fiyatın 26.5 TL olması karşısında serbest piyasada fındığın 23-24 TL’den işlem göreceğini belirten Enginyurt muhalefet partileriyle birlikte üreticinin hakkını aramaya devam edeceklerini kaydederek, “Bu fiyatı kabul etmiyoruz. Çünkü serbest piyasada bu rakamlar 24 TL’ye düşer. TMO piyasaya gireceğini, nasıl fındık alacağını açıklamadı. Serbest piyasada fındık 24-23 TL’ye düşerse bunun sorumlusu AK Parti hükümeti, AK Parti milletvekilleridir, Sayın Cumhurbaşkanıdır. Biz üreticilerin hakkını aramaya devam edeceğiz. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’la, Cumhuriyet Halk Partisi genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla, Sayın Meral Akşener’le, Sayın Temel Karamollaoğlu’yla, Sayın Ahmet Davutoğlu’yla ve Sayın Ali Babacan’la görüşerek fındık üreticisinin sesini duyurmak için ne yapmak gerekiyorsa elimizden geleni yapacağız.” dedi.

“FİYATI 35 TL OLARAK REVİZE EDİN”

Enginyurt bir kez daha Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek, “Bilin ve şunun hesabını iyi yapın. Gün gelecek ağlayan bu üreticisi, sizi de ağlatacak ve sandığın dibine gömecektir. Fındık taban fiyatı 35 TL olarak revize edilmelidir.” sözleriyle 35 TL çağrısını yineledi.

HABER: Mehmet GÜNESEN