Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün milletvekili adaylığı sürecinden bu yana şehre kazandırılması için girişimlerde bulunduğu Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'ne yönelik Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan yer tahsisi ile önemli bir eşik atlanmış oldu.

Akçakoca'nın Subaşı Köyü sınırları içerisinde yapımı süren 150 hayvan kapasiteli Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi Projesi en çok hayvan hakları savunucularının yüzünü güldürdü. Projenin en büyük destekçilerinden olan Düzce Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Kurucu Üyesi Ulviye Dikmen, hem merkezin Düzce için gerekliliğine hem de "haksız" dediği eleştirilere yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Özlü ve Eroğlu'na teşekkür etti
İlk olarak merkezi Düzce'ye kazandıran Bakan Faruk Özlü ile 500 dönümlük yer tahsisini sağlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na teşekkür eden Dikmen, bu merkezin sokakta yaşayan hayvanlar için gerekli bir hizmet olduğunu vurguladı.

"Hayvan hastanesini yapmak bizim boynumuzun borcu"
Dikmen, "Hayvan hastanesini yapmak bizim boynumuzun borcu. Sağ olsun bakanımız ikiletmedi. Orman Su İşleri Bakanlığıyla birlikte yer araştırmasını çok yaptılar ve Kabalak Subaşı köyü sınırları içerisinde, ağacı olan ormanlık bir alanda kışın donmasınlar, yazın yanmasınlar çünkü can bunlar can taşıyorlar acı çekiyorlar ama söyleyemiyorlar. Bu anlamda orası tercih edildi." dedi.

14 dönümüne hizmet binası yapılacak
Subaşı Köyü sınırları içerisindeki 500 dönümlük arazinin 14 dönümünün hizmet binası olarak işlev göstereceğini belirten Dikmen, geriye kalan geniş alanın koruma altına alınarak, sokak hayvanlarına merkezde bulundukları süre boyunca doğal bir yaşam alanı oluşturulacağını kaydetti.

Merkeze yönelik yapılan eleştirilere sözü getiren Dikmen, bölgedeki su havzasının kirlenmeyeceğinin sondaj çalışması ile ortaya konduğunu ifade etti. Dikmen şöyle konuştu: "Şimdi kıyamet kopuyor; dinliyorum, gözlemliyorum. Ben öncelikle projeyi aldım, inceledim, bilgi aldım. Nedir bu kıyamet; "Acaba doğru mudur, hakikaten doğa katliamı mı?" vardır. Bakıyoruz şimdi iddia edildiği gibi su havzası kirlenmeyecek. Çünkü sondajlar yapılmış, 150 metrenin altında su var. Dağlık bir alan olduğu için, Düzce’nin altında 5 metre kazsanız su çıkar. Ama orada 150 metrenin altında ve bunlar sondajla tespit olmuş. 5 ya da 6 ağaç yanlış söylemek istemiyorum kesilmek durumunda çünkü 14 dönümlük bir alan bu hastane için kullanılacak. Bazı fidanlarda kesilmek durumunda kalındı. Bunları söylerken üzülmüyor muyuz üzülüyoruz ama oraya çok güzel bir şey yapılıyor. Biz o fidanları bir başka yerlere dikerek telafisini ederiz."

"Foseptik çukuru oluşturuluyor"
Yine çevrenin de kirletilmeyeceğini belirten Düzce Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Kurucu Üyesi Ulviye Dikmen, şunları kaydetti:

"Doğa için ölümüne varız. Orada doğa katliamı yok. Kestane ağacından kestane balı yapılıyor. Bu hayvanların kestane ağacını kirletecek bir durumu yok. Foseptik çukuru oluşturuluyor orada. Bin kişilik bir fosseptik var. Bütün atıklar orada toplanıyor. Hayvanın katı atığı da gübreye dönüştürülüyor. Asla çevre kirlenmiyor. Kestane ağaçlarına zarar vermeleri mümkün değil, çilekleri de toplayamazlar. Fındıkları da toplayamazlar. Çete oluşturup da onlara zarar veremezler."

"Düzce’ye açılım getirecek bir hastane yapılıyor"
Düzce'nin 150 hayvanlık bir hastane yatırımına kavuşacağını kaydeden Dikmen, yanlış algılara da atıfta bulunarak, "Hayvanlar tedavi olacak, kısırlaştırılacak ve tekrar doğaya salınacak. Orası toplama kampı değil, tedavi merkezi. Gizli gizli "Hayvanlar öldürülür" diye bazı kuşkular var. Böyle bir şeyin yapılmaması için hayvanseverlerden denetim kurullarından kişiler gelecek. Orası denetlenecek, başıboş kalmayacak. Denetimsiz olan bir yer zaten olmaz. Son derece modern ve Düzce’ye açılım getirecek bir hastane yapılıyor. Burası bir rehabilitasyon merkezi. Bizim ancak teşekkür etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Oturduğumuz yerden konuşmayalım"
Böyle bir projeye nasıl itiraz edildiğine anlam veremediğini söyleyen Dikmen, siyasilere de sitemde bulundu ve şu ifadeleri kullandı: "Bazı siyasi kanallar da bu konuyu saptırabiliyor. Yapmasınlar, ortada canlar var. Denetleyelim, takip edelim, ne yapılıyor bilelim. Oturduğumuz yerden konuşmayalım. Ortada bir bilgi kirliliği var. Ne olacağını bilmeden itiraz ediyorsun. Yok böyle bir şey. El ele verelim, hayvanlarımız için en güzeli kazandırılıyorsa Düzce’ye biz de bunun arkasında durup destek olalım. Benim söyleyebileceğim bu. Asla çevreye zararı yok. O 500 dönüme yapılaşma yapılacak ya da maden aranacak diye bir şey yok."

Son olarak "Sokak hayvanları ile birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerek." diyen Dikmen, hayal bile edemedikleri bir projenin hayata geçirildiğini vurguladı ve merkezin eylül ayı gibi bitebileceğini sözlerine ekledi.

Haber: C.ÜSTÜNER