Melen Suyunun kirliliği kamuoyunu günlerce meşgul etmiş ve suyun İstanbul'un su ihtiyacını karşılaması konusunda ciddi eleştiriler gelmişti. Devlet Su İşleri de yaptıkları incelemelerle, Düzce'nin doğu, kuzey ve güney kesiminden geçerek Küçük Melen çayına akan dere kenarlarında bulunan yerleşim alanlarından, Küçük Melen'e kanalizasyon ve çeşitli katı atıkların karıştığını tespit etti. Yetkililer, ayrıca yapılan kirli dere yataklarında serinlemeye çalışan çocuklar için ailelerinin önlem almasını de istedi.

DSİ İl Müdürü Beşir Özcan'da konuyla ilgili açıklama yaparak Düzce'nin kuzeye bakan kesimdeki 5 kilometrelik Karacahacımusa deresinde, kirlilik ve kanalizasyon atıkları görüldüğünü kaydetti. Özcan, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadelere de yer verdi :

''Derenin 600 metrelik şehir merkezinden geçen bölümü daha önce beton kaplama yapılıp temizlenmişti. Ancak çevrede yaşayan vatandaşlar dere yatağına çeşitli katı atıklar ve kanalizasyon bırakmaya devam ediyor. Dere yatağında araba lastikleri ve koltuklar bile atılıyor. Söz konusu dereler Küçük Melen'e akıyor oradan Efteni gölü üzerinden Büyük Melen'e bağlanıyor. Kirli derede yörenin çocukları serinlemek için yüzüyor. Bölgede yaşayan vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. DSİ ve Belediye işbirliğiyle söz konusu alanlarda temizleme çalışmalarına başlanacak.

Makina ekipmanlarımız Büyük Melen Nehri'nde çalışmalarını sürdürüyor. Diğer çalışmalar için belirlenen 2008 yılı programımız var. Ancak temizliğin tamamlanması için belli bir zaman veremiyoruz''