Düzce’deki kurumlar, geride kalan 2017 yılında gerçekleştirilen faaliyetleri açıklamaya devam ediyor. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu da yaptığı yazılı açıklamada geçtiğimiz yıl yürütülen çalışma ve projeleri açıkladı.

Islah edilen mera alanları hayvancılığa açılıyor
2017 yılı mera ıslah çalışmaları kapsamında merkeze bağlı Ballıca, Kuşaçması, Yenikaraköy ile Gümüşova’ya bağlı Elmacık köylerinde bulunan toplam 947 dekar mera alanına 20 ton üre gübre atılarak ot verim kapasitesi arttırıldığını belirten Kabaoğlu, Merkez İlçe İstilli, Cumayeri İlçesi Avlayan, Gölyaka İlçesi Aksu ile Kaynaşlı İlçesi Darıyerimengencik köylerinde mera ise ıslah çalışmalarının tamamlandığını aktardı. 

Üreticilerin kabusu: Amerikan Kelebeği ve küllenme
Düzce’de özellikle fındık ağaçlarını vuran hastalık ve zararlılarla mücadele çalışmalarına değinen Kabaoğlu, şunları kaydetti: “Fındık külleme hastalığı, Amerikan Beyaz Kelebeği ve bitki zararlılarıyla mücadele  kapsamında, fındık bahçesinde uygulamalı ilaçlama yapılarak 713 üreticiye eğitim verilerek  bilgilendirme broşürü dağıtılmış ayrıca  Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısına karşı 1. ve 2. döle karşı 545 adet ilaç dağıtımı yapılarak zararlıyla mücadele edilmesi sağlanmıştır.”

Şap hortlamasın diye…
Hayvancılık faaliyetlerine de değinen Kabaoğlu, geçmişte yetiştiricilere büyük mağduriyet yaşatan şap başta olmak üzere hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kabaoğlu, “Hayvan hastalıkları ile mücadele  kapsamında il genelinde büyükbaş hayvanlara 101.568 adet şap, 44.273 adet sığırların nodüler ekzantemi, 341 adet sığıra şarbon ve 7.089 adet sığır brusellozu aşısı; küçükbaş hayvanlara 4.769 adet veba aşısı ve 1.725 adet küçükbaş hayvana koyun-keçi brusellozu aşısı, atlara 409 adet koruyucu aşı, kedi ve köpeklere 6 bin 358 adet kuduz aşısı yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.

“Barınak şart” dedirten rakam!
Kabaoğlu’nun 1 yılda Düzce’de gerçekleşen hayvan saldırılarına yönelik verdiği rakam ise sayıları giderek artan sokak hayvanlarının kontrol altına alınmasını sağlayacak modern hayvan barınağının şehre kısa sürede kazandırılması gerektiğini gözler önüne serdi. Düzce genelinde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 1.029 ısırık vakası için köpek ve kedilerin 10 gün müşahede altına alındığını aktaran Kabaoğlu, müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmediğini belirtti.

5 bin 415 denetim yapıldı
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, geride kalan yıl gerçekleştirilen gıda ve yem denetimleri hakkında da bilgi verdi. Buna göre; 2017 yılı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren gıda üretim ve satış işyerlerinde 5 bin 164 ile yem satışı yapan işyerlerinde 251 olmak üzere, toplam 5 bin 415 denetim yapıldı.

Haber: C.ÜSTÜNER