Sonbaharın gelmesiyle birlikte Karadeniz bölgesinde bulunan ormanlar bin bir güz rengine bürünerek görsel şölen oluşturdu. Her mevsim güzelliğiyle büyüleyen ve son dönemde Belediye Başkanı Şenol Yaşar’ın proje ve girişimleriyle turizmde marka kent olma yolunda önemli adımların atıldığı Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi de içinde bulundurduğu güzellikleriyle ziyaretçilerini büyülüyor.

Doğa tutkunu Düzceliler’in de günü birlik seyahatlerinde tercih edebilecekleri Pınarbaşı’na, 260 kilometrelik mesafeyi 3 saatte giderek ulaşılabiliyor.  Yeşilin ve mavinin muhteşem birlikteliğine ev sahipliği yapan Pınarbaşı ilçesi yaklaşık 2 bin 500 nüfusa sahip olsa da son dönemde bilinirliğinin ve tanınırlığının artmasıyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri haline geldi. Öyle ki geçtiğimiz kurban bayramı tatilinde ilçe kendi nüfusunun tam 20 katı ziyaretçiyi ağırladı.

Ilgarini Mağarası dünyanın en büyük 4. mağarası olma özelliği taşırken Valla Kanyonu da yer yer bin 200 metreyi bulan yüksekliği ile dünyada 2. sırada yer alıyor. İlçedeki Ejder Kuyusu ve Mantar Mağarası da görülmeye değer birer doğa harikası.

Küre Dağları’nda bulunan ve geçtiğimiz aylarda ziyaretçiye açılan Horma Kanyonu’nda bulunan yürüyüş parkuru muhteşem bir güzellik sunarken, 3 kilometrelik yeşil ve mavinin eşlik ettiği parkurun sonunda ulaşılan Ilıca Şelalesi’nin görüntüsü ve ruhu dinlendiren su sesi ziyaretçilere nefes aldırıyor.

Pek bilinmeyen doğal güzelliklerini sınırları içerisinde barındıran Pınarbaşı ilçesinin belediye başkanı Şenol Yaşar, görülmeye değer doğal güzelliklerini ve turizm konusundaki projelerini Öncü TV’ye anlattı.

Başkan Yaşar: Pınarbaşı Türkiye’de bilinir hale geldi

Göreve gelir gelmez turizm potansiyeli üzerine yoğunlaşarak bunu açığa çıkaracak projeler üzerinde çalıştığını belirten Başkan Yaşar, “Ben seçildikten sonra burası inşaatı henüz devam eden ve şu an içinde bulunduğumuz alan sadece toprak olan bir pozisyondaydı. Horma Kanyonu’nun yürüyüş yolunu tamamlayıp yüzde 75’i KUZKA’ya ait olan bu güzel sosyal tesisi meydana getirip işletmeye açtık. İşletmeye açtığımız ilk günden itibaren de Pınarbaşı önce Kastamonu sonra da Türkiye’de duyulur bilinir hale geldi.” dedi.

Kurban’da nüfusunun 20 katını ağırladı

Ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatan Horma Kanyonu ile ilgili bilgi veren Yaşar, “Horma Kanyonu içinde 3 kilometrelik yürüyüş parkurunun bulunduğu, çok sayıda bitkiye sahip saklı bahçe ve doğal akvaryum nitelinde muhteşem bir yer. Her gelenin çok fazlaca beğendiği, şu ana kadar gezenlerin hepsini güzel bahsettiği bir kanyon durumunda. Öyle ki burası açıldıktan kısa bir süre sonra yapmış olduğumuz amatörce reklamlarla 9 günlük Kurban Bayramı tatili süresinde 2 bin 500 nüfusa sahip ilçemize 50 bin ziyaretçi aldık.” diyerek ilçenin nüfusunun 20 katı ziyaretçi ağırladığını kaydetti.

Pınarbaşı doğal zenginlikler bakımından hazineye sahip

Safranbolu’yla ortak bir projeye giriştiklerini belirten Yaşar, “Biz bu ziyaretçi sayısını daha da arttırmak adına Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği ile de bir araya gelerek Safranbolu’ya gelen ziyaretçilerin de buraya gelmesi için bir fikir birliğine vardık. Tabii Pınarbaşı sadece Horma’dan ibaret değil. Doğal güzellikleri anlamında zenginlikleri büyük. Şimdi bu Horma Kanyonu’nun bitişindeki Ilıca Şelalesi gerçekten bu yolu yürüdükten sonra insanların dinlenmesine vesile olan muhteşem bir doğa harikası.” dedi.

Valla Kanyonu Pınarbaşı’nda başlıyor Cide’de bitiyor

Sarkıtları ve detaylarıyla dünyanın sayılı mağaralarından olan Ilgarini Mağarası’ndan da bahseden Yaşar, “Bunun yanı sıra Ilgarini Mağarası dünyanın 4. büyük mağarası. O yol üzerinde Ejder Kuyusu ve yine Mantar Mağarası görülecek ve görenlerin hayran kaldığı yerlerden. Yine derinlikte dünyanın 2. kanyonu Valla Kanyonu da bizim Pınarbaşı ilçemizde. Valla Kanyonu duvar yüksekliği yer yer bin 200 metreyi bulan, uzunluğu 12 kilometreye erişen, Pınarbaşı’ndan girdiğinizde Cide’den çıkılabilen, bir gece konaklamak suretiyle ancak 2 günde bitirilebilen muhteşem bir kanyon.” Sözleriyle Valla Kanyonu’nun da görülesi olduğunu söyledi.

Cam zeminli yürüyüş köprüsü projesi

Kanyon için düşündükleri dev projeden de bahseden Yaşar, “Orayla ilgili Hayal projesi var ki bu ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın olur ve onaylarıyla hayata geçirilebilecek bir proje. Valla Kanyonu’nun girişindeki 730 metre açıklığa cam zeminli yürüyüş köprüsünü yaptığımızda yaklaşık 800 metre yükseklikte olacak. Bir örneği Çin’de. Bunu buraya yaptığımızda Pınarbaşı’nı Türkiye’nin ötesinde dünya tanımış olacak. 60 kilometre uzaklıktaki turist akınına uğrayan marka şehir Safranbolu’nun bile bilmediği Pınarbaşı’na 9 günlük bayram tatilinde 50 bin kişiyi getirmeyi başaran bizler inşallah zaman içinde hızlıca 100 binlik ve milyonluk rakamlara da erişmeye çalışacağız.” diyerek turizm konusundaki projelerin devam edeceğini söyledi.

150 yatak kapasitesi var

İlçenin kısa sürede yıldızı parlayan bir yer olması nedeniyle konaklama tesislerini yeterli olmamakla birlikte yakın çevreye ulaşımın kolay olduğunu belirten Yaşar, “Konaklamayla ilgili belki yeterli sayıda konaklama yerine sahip değiliz. Ama bu konuyla ilgili de çalışmalarımız var. Bu sorunu yakın çevrelerimizde gidermeye çalışıyoruz. Safranbolu’yu tavsiye ediyoruz. Yine yakın ilçemiz Daday’ı tavsiye ediyoruz. Buradaysa şu anda yaklaşık 150 yatağa sahibiz. Ama talebin yoğun olduğu zamanlarda 150 yatakla ihtiyaca cevap vermek çok da mümkün olmuyor. Onun ötesinde böyle b ir fahiş fiyat söz konusu değil. Horma’ya gelenler parkurun sonunda Ilıca Şelalesi’nde dinlenirken çay içip gözleme yiyebiliyorlar. Oradan buraya isterlerse minibüsle isterlerse de taksiye dönme imkânı mevcut.” dedi.