Açık Radyo’da Akgün İlhan'ın hazırlayıp sunduğu Sudan Gelen adlı programına konuk olan Prof. Dr. Necmi Aksoy, kendisindeki bitki ve doğa sevgisinin çocukluktan gelen bir sevgi olduğunu söyleyerek, üniversite yıllarında doğayı tanıdıkça bu sevginin daha da arttığını ve doğayı tanımaktan ve incelemekten hiç vaz geçmediğini ifade eti.

Ülkemizin 10 binin üzerinde bitki türüne sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aksoy, kilometre bakımından küçük olmasına rağmen şehrimizin de çok çeşitli bitki örtüsü türlerine ev sahipliği yaptığını vurguladı.

Biyoçeşitliliğin aslında yaşamın çeşitliliğini yansıttığını dinleyicilerle paylaşan Aksoy, biyoçeşitliliğin korunmasındaki ana etkenin eko sistem döngüsünün korunması olduğunu vurguladı. Ekosistem döngüsünün bozulmasının ya da tahrip edilmesinin biyoçeşitliliğe doğrudan etki ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Necmi Aksoy, doğanın ve doğal yaşamın bütün olarak korunması gerektiğini dile getirdi.

Düzce Efemoru, Peygamber Çiçeği, Düzce Pelemir Otu gibi birçok yeni bitki türünü keşfederek bilim dünyasına kazandırdıklarını söyleyen Prof. Dr. Aksoy, Düzce’nin bitki örtüsü bakımından oldukça zengin ve çeşitli olduğunu dolayısıyla her zaman yeni türlerin keşfinin mümkün olduğunu vurguladı.

Doğada bir şey yapılacaksa doğanın bütünlüğüne dikkat edilerek yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Necmi Aksoy, doğanın bütünsel yapısının her zaman korunmasının sürdürülebilir bir yaşam için önemli olduğunu ve doğaya karşı saygılı olunması gerektiğini dile getirerek sözlerini sonlandırdı.

HABER: Savaş ARI