Adliye büyüyor, statü yükselmiyor

 

Düzce'de hızla artan dava dosyalarına bağlı olarak mahkemelerin yükünü hafifletmek için yeni mahkemeler açılması kararı alan Adalet Bakanlığı, Düzce Adliyesi'ndeki 18 olan mahkeme sayısını 21'e yükseltti. Artan mahkeme sayısı Düzce'deki dava sayısındaki artışı da gösterirken yeni açılan mahkemelerle büyüyen Düzce Adliyesi'ne hala 2. bölgeye göre hakim ve savcı ataması yapılıyor.

1. bölge olmayı bekliyoruz
Bugün gerçekleştirilen 2013-2014 Adli Yılı Açılış Töreni'ndeki konuşmasında bu önemli konuya değinen Düzce Baro Başkanı Ali Dilber, Düzce'nin 1. bölgeye yükseltilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı. Dilber, "Düzce Adliyesi'nin, yargı bölgesi olarak 1. bölge olmayı çoktan hak ettiği düşüncesindeyiz. Gerek adli gerek idari gerekse siyasi iradenin de desteği ile inşallah bu dönem 1. bölge olmayı bekliyoruz. Bölgemizde Düzce’yi ön plana çıkaracak olan Adlı Tıp Bölge Müdürlüğünü Düzce’ye kazandırma yolunda başsavcılık makamının girişimlerini de destekliyor, bu yatırımın Düzce’ye kazandırılmasını bekliyoruz." dedi.

En az 8 yıl tecrübeliler atanacak
Öte yandan Bolu, Sakarya ve Kocaeli gibi komşu illere 1. bölgede yer almaları nedeniyle görevde en az 8 yılı doldurmuş olan hakim ve savcılar atanırken 2. bölgede olan Düzce'ye ise yeni mesleğe başlayan hakim ve savcıların ataması yapılıyor. Düzce'nin dava dosyası sayısında 1. bölgedeki Bolu'yu ikiye katladığı bilinirken son açılan mahkemeler ile birlikte Düzce Adliyesi'nin iş yükünün daha da artmasına bağlı olarak bölge sıralamasındaki yerinin değişmesi isteniyor. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından 2. bölge statüsüne göre atama yapılan Düzce'nin 1. bölgeye alınması halinde ise en az 8 yıl tecrübesi olan hakim ve savcılar Düzce'de işbaşı yapacak.

 

Haber; C. ÜSTÜNER