Düzce ve Ünye pilot bölge seçildi
Fındığın serbest piyasaya bırakıldığı 2009 yılından sonra düşük fiyatlar yüzünden zor günler yaşayan üreticiler dört gözle devletten gelecek müdahaleyi bekledi. Fiyatların dibe vurması ve tepkilerin artması üzerine 2012 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ona bağlı iki şirketin, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin, İl Özel İdaresi'nin ortaklığında iki pilot ilde Lisanslı Depoculuk AŞ yani kısa adıyla Lidaş kuruldu.

İki yılda kapısına kilit vurulmuştu
Toplam 51 milyon liralık sermaye beyanı ile Düzce ile Ordu'nun Ünye ilçesinde büyük umutlarla kurulan lisanslı depoculuk beklenen ilgiyi görmeyince iki yılda kapısına kilit vuruldu. Fındık üretiminin yoğun olduğu Düzce'de talep görmeyen lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması için bakanlık tarafından kollar sıvandı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından geçtiğimiz yıl Arapçiftliği Mahallesi'nde bulunan "Düzce REYSAŞ Depoları"nda fındık alımı yapılırken, yeni dönemde lisanslı depoculuğa geçilip geçilmeyeceği merakla bekleniyor.  

Lisanslı depoculuk nedir?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, lisanslı depoculukla yaptığı açıklamada, AK Parti Hükümeti olarak 2005 yılında hayata geçirdikleri lisanslı depoculuk uygulamasını; ürünlerin modern ve sağlıklı depolarda muhafaza edilmesini sağlayan, hasatla birlikte ihtiyaç duyulan depolama ve finansman imkânı getiren bir sistem olarak niteledi.

"Depo kira desteğini fındık için 10 TL'den 20 TL'ye yükselttik"
Hükümet olarak depoculuğun yaygınlaşması ve başta üreticiler olmak üzere tarım piyasasının bütün aktörlerinin sistemden daha fazla istifadesi için devamlı ilave adımlar attıklarını kaydeden Fakıbaba, şöyle devam etti: "Bu kapsamda lisanslı depolarla ilgili vergi ve Bağ-Kur prim kesintisi istisnaları getirdik. Ayrıca lisanslı depolara teslim edilen ürünlere depo kira desteği vererek üretici, sanayici ve tüccarın lisanslı depolardan daha fazla istifadesinin önü açtık. Bu kapsamda; fındık için 10 TL/Ton/Ay depo kira desteği verdik. Lisanslı depo yatırımlarının teşviki amacıyla 10 milyon TL'ye kadar yatırım kredilerinde yüzde 75, işletme kredilerinde ise yüzde 50 faiz indirimi sağlanıyor. 6 aya kadar olan depo kira desteğini fındık için 10 TL'den 20 TL'ye yükselttik.

Lisanslı depoya teslim edilen ürünler için ton başına 25 TL'yi geçmemek üzere nakliye desteği verilecek, lisanslı depoya teslim edilecek ürünlerin depoya tesliminden önce yetkili sınıflandırıcılar tarafından yapılan analizler için parti başına 25 TL'yi geçmemek üzere analiz ücreti desteği verilecek."

"Hükümetimiz tarafından verilen bütün bu destek ve teşvikler ile lisanslı depoculuk, üreticilerimiz için çok daha cazip hale getirildi." ifadesini kullanan Fakıbaba, önümüzdeki dönemde lisanslı depoculuk sisteminin daha da geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda hem hükümet hem de bBakanlık olarak üzerlerine düşen görevi artırarak devam ettireceklerini vurguladı.

Haber: C. ÜSTÜNER