Deprem afetinin en acı yüzünü 1999'da üst üste yaşadığı iki büyük depremle gören Düzce'nin hasarlı ve atıl binalardan kurtulması için bekleyiş devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'den yapılaşma konusunda yine önemli açıklamalar geldi.

Katıldığı bir programda konuşan Bakan Özhaseki depremle ilgili tedbirlere değinerek, çalışmaların devam ettiğini söyledi.

"Sağlıklı binalara kavuşmak istiyoruz"
Bu konuda hazırlanan yasa taslaklarını yakında Meclis'e getirerek, yasalaştıracaklarını bildiren Özhaseki, "Hızla kentsel dönüşüme girmek, sağlıklı binalara kavuşmak istiyoruz." dedi.

"Bu uğurda büyük bir mücadeleyi vereceğiz"
Yapmaya çalıştıklarını, "Acemi bir terzinin paramparça ettiği bir kumaşı yeniden bir araya getirip, birisinin üstüne elbise giydirebilmek için çabalamak" olarak tanımlayan Özhaseki, bunun, özellikle rantın çok yüksek olduğu, menfaatlerin çekiştiği bir noktada, dağları delmek kadar zor olduğunu söyledi. Özhaseki, "Ama az çok olayı biliyoruz. Aklımız eriyor. Neler yapmamız gerektiğinin de farkındayız. Bu uğurda da büyük bir mücadeleyi vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Sözlerine 1 yıl önce başlatıkları Şehircilik Şurası'nı anımsatarak devam eden Özhaseki, "Buradan çıkan sonuçları yönetmeliklere ve kanunlara yazıyoruz. Bir kısmını getireceğiz Meclis'e. Önümüzdeki sezonun sonuna doğru çok hızlı vaziyette bu işe girmek istiyoruz." dedi.

Hepsi risk taşıyor
1999 Düzce ve Marmara depremlerinden önce yapılan binaların birçoğunun, eski yönetmeliğe tabi olduğu için risk taşıdığına dikkati çekerek, "Senelik 500 bin civarında bağımsız birimi, yapıyı değiştirmemiz lazım. 15 sene devam edersek 7,5 milyon civarında bağımsız birimi değiştirmiş oluruz. Bunu yapmaya gücümüz yeter. Malzememiz, teknik ekibimiz var. O zaman bir an önce başlamalıyız. Bu konuda teşvikler vermeliyiz. Belediyeleri biraz tahrik etmeliyiz. O konuda da çalışmalarımız son aşamaya geldi. Önümüzdeki günlerde de bunu ortaya koyacağız." diye konuştu.

Haber: C. ÜSTÜNER