Şehir merkezi köpekten geçilmiyor!
Şehir merkezinden kalıcı konutlara ilimiz köpeklerin işgali altında! Hemen her köşede beşerli onlu gruplar halinde köpeklerle karşılaşmak mümkün. Her ne kadar barınağa götürülüp aşılandıkları ve kısırlaştırma işlemlerinin yapıldığı söylense de sayının birden bire bu kadar dikkat çekecek boyutlara ulaşması, aşılama, kısırlaştırma gibi işlemlerinin sağlıklı yapılıp yapılamadığını gündeme getiriyor.

Bu durumdan sadece şehir merkezinde yaşayan vatandaşlar değil Kalıcı Konutlarda oturanlar da muzdarip. Çünkü özellikle sabahçı-öğlenci çift tedrisat eğitim verilen okullarda ders zili sabahın çok erken saatlerinde çalıyor. Ve bu okullara taşımalı sistemle giden öğrenciler, daha hava aydınlanır aydınlanmaz sokaklarda servis beklemeye başlıyorlar. İşte sıkıntı da bu noktada büyüyor. Çocuklar korkuyor, ebeveynler olası bir saldırıya karşı ya pencerede ya da kapı önlerinde köpek nöbetine çıkıyor! Üstelik henüz kar da yağmış değil yani köpekler daha karınlarını doyurabiliyorlar. Yarın kar yağıp yiyecek bulamadıklarında sorunun nasıl bir boyut kazanacağını düşünmek bile ürkütücü.

“Hepsi kısırlaştırılıyor mu?”
Öte yandan sayılarının bu kadar çok artmış olması ve neredeyse her metre kareye bir köpek düşecek kadar yaygınlaşmaları, barınakta kısırlaştırma işlemleri düzenli yapılamıyor mu ya da sayı çok olduğu için yetişilemiyor mu? Aşıları tam mı? Gibi soruları akıllara getiriyor.

Bazı vatandaşlar barınaklara “sokak köpekleri toplanmalı” derken, bazıları ise herkesin “hayvan bakması” taraftarı…

“Yemek verilse köpekler zaten çevrelerine zarar vermezler”
Bir hayvansever olan ve kendi de hayvan besleyen Gülçetin Kaya, başıboş köpeklerle ilgili şunları söyledi:
‘Sorun şu ki; insanlar hayvanlarla beraber yaşamayı bilmiyorlar. Sizin de bildiğiniz gibi yemek verilse köpekler zaten çevrelerine zarar vermezler. Ben kendim Mehmet Keleş’in başkanlığı döneminde barınakta gönüllü çalışabileceğimi söylemiştim. Çünkü oraya bir defa gittim. Durum içler acısı. Mama kapları bile yok, yerlerden yiyorlar. Ancak o dönem bana ihtiyacımız yok denmişti. Her ay barınaklar için 300’er bin lira ödeme geldiğini biliyoruz ama bu para barınağa harcanmıyor orası kesin. Alınan mamaların da başka yerlere gittiğini biliyoruz’.

Kaya ayrıca çevrelerinde sokak köpekleri için kulübe yaptırmak ve şehrin belli noktalarına yerleştirmek isteyen insanlar olduğunu da sözlerine ekledi.

“Belediye bir şekilde kontrol altında tutmalı”
Kendi de evinde kedi beslediğini söyleyen Turan Atmaca ise başıboş köpeklerin oluşturduğu manzaranın hoş olmadığını belirterek şunları dile getirdi:

 “Bu köpeklerin böyle ortada başıboş dolaşması iyi değil. Belediyenin bir şekilde bunları kontrol altında tutması lazım. Vatandaş ne yapabilir, besleyip, bakabilir. Ben de evimde kedi besliyorum.”

Haber: S.AYAN

Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ