Daha önce Fındık Üretim Alanları içinde olmasına rağmen Düzce'nin il olmasının ardından 2001 yılında yayınlanan yönetmelikte üretim alanı olarak gösterilmeyen Düzce ve Kaynaşlı için tek yol olarak mahkeme kapısı kaldı.

İl Genel Meclisi'nin konu ile ilgili olarak aldığı temenni kararına Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan gelen ret cevabının ardından, TBMM'de konu hakkında kurulan komisyon da bu kararın uygun olmadığına karar verdi. TBMM komisyonu kararının İl Genel Meclisi'ne ulaştırılması üzerine üyelerden Veysel Mercan, konunun meclis tarafından yeni fındık alanı oluşturulması gibi algılanması nedeniyle sıkıntı yaşandığını, bunun daha iyi anlatılması gerektiğini savundu.

Bunun üzerine söz alan İl Tarım Müdür Yardımcısı Nihat Günaydın, konunun en başından beri içinde olduğunu, bundan sonra yapılması gerekenin hukuki yolları başvurmak olduğu kanaatinde olduğunu ifade etti.

Günaydın'ın önerisi ile konunun özel idare Hukuk Müşavirliği tarafından incelenmesine, mahkemeye başvurma konusunun bundan sonra ele alınması kararlaştırıldı.