Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğü; 2015 yılsonu itibarıyla Medeni durum istatistiklerini paylaştı. Düzce’de 2015 yılsonu itibariyle 71 bin 771 kişi hiç evlenmezken, 181 bin 743 kişi de evli olduğu açıklandı. Düzce’de 18 bin 89 kişi de eşini kaybetti.

Doğu Marmara Bölgesini kapsayan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinde 2015 yılında 91 bin 524 kişi boşandı.  Düzce’de de en şaşırtıcı sonuçlar ise boşanmalarda çıktı. Rakamlar, son yıllarda avukatların boşanma davaları ile yoğun mesai harcadığını ortaya koydu. Düzce’de bir önceki yıla oranla boşanmalar 12 kat arttı. 2014 yılında 727 kişinin boşandığı Düzce’de, 2015 yılında 9 bin 111 kişi boşandı.

KEŞİR’E GÖRE 1. SEBEP: “SAYGISIZLIK”

Uzmanlar son 10 yılda yüzde 38 oranında artış gösteren boşanma nedenleri olarak çiftler arasındaki sosyal, ekonomik, cinsel ve psikolojik konuların başı çektiğini belirtiyor.  Bilindiği gibi Düzce Milletvekili Ayşe Keşir de Aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlar ile boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması komisyonu başkanı seçilmişti. Keşir bu konu üzerine yaptığı bir açıklamada 12 bin kişi üzerinde "Türkiye Aile Yapısı" hakkında bir araştırmayı paylaşmıştı.

Keşir," vatandaşlarımıza 'Niçin boşanmayı düşünürsünüz?' sorusunu sorduk. Her iki taraf da 'saygısız davranışlar' diye cevap verdi. Şiddet burada üçüncü sırada iken, ekonomi dördüncü sırada çıktı. Genelde 'insanlar fakirleşti, boşanmalar arttı' denilir.' Bunun, bizim yaptığımız çalışma verilerinde bir karşılığı yok" demişti.

Düzce Boşanma oranlarında önceki yıllarda da Türkiye’de en çok boşanmanın olduğu iller arasında yer almıştı. Bunun önlenmesine yönelik olarak Düzce Müftülüğü birçok çalışmaya imza atarak Aile ve Dini Rehberlik Büroları kurulmuştu.

Haber;S.KAŞKIR