18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası kapsamında birçok müze etkinliği düzenlenmekte ve müzelerin tanıtılması amaçlanmakta...  Müzeler haftasını kutladığımız bugünlerde biz de sokağa çıkarak Düzce’deki vatandaşlara, müzelere olan ilgilerini ölçtük.  Yaptığımız halk röportajında vatandaşlarımızın Düzce’de var olan müzeden bihaber olduğunu gördük.

“Düzce’de müze olduğunu bilmiyorum”

 Düzce,  Batı Karadeniz’in en zengin müzesi olarak tabir edilen ‘Konuralp Müzesi’ni bünyesinde bulundurmasına karşın, Düzce’deki vatandaşların birçoğu kentte müze olduğunu bilmiyor.  Bilinler de ya hiç gitmediğini yada en son okul yıllarında ziyaret ettiğini söyledi.  Bazı vatandaşlar geçim sıkıntısı gibi gerekçeler sıralayarak müzeleri gezmeye vakit ayıramadıklarını dile getirdi.

“Gideceğiz taş kaya göreceğiz anlayışı hakim”

Diğer illerdeki müzelere gittiğini belirten kimi vatandaşlarımız,  aynı zamanda tanıtım eksikliğine dikkat çekti.  “Neden tercih edilmiyor?” sorusuna ise en dikkat çekici cevap şöyle geldi:

“Müzelerin bir çoğu ücretsiz, yada indirimler var. Kültürel etkinliklerin tanımlarının yetersiz olduğunu görüyorum.  Gideceğiz taş kaya göreceğiz anlayışı hakim. Bu da eğitim seviyesindeki yetersizlikten kaynaklandığını düşünüyorum.  O medeniyet tabanında eğitim verilmediğini düşünüyorum. “

“Müze durağan olmaktan çıkacak”

Öte yandan Konuralp Müze Müdürü Özdemir, müzeler haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda Konuralp Müzesi’nin durağan halinden daha aktif bir müze haline gelmesi için çalıştıklarını belirterek  “Bunun için öncelikle Konuralp Müze Müdürlüğünün İlimizdeki başta okul öncesi ve ilköğretim öğrencileri olmak üzere orta öğretim ve üniversite öğrencilerince gezilmesinin sağlanması gerekir. Bunun içinde çeşitli Müze etkinlikleri farkındalığın sağlanması gerekmektedir.  Her alışkanlığın kazandırılması olduğu gibi, müze ziyaret alışkanlığının da çok küçük yaşlarda kazandırılması gerekmektedir. Bu alışkanlığın oluşturulmasında anaokulu öğrencilerinin müzeyi gezdirilmesi ve çeşitli etkinlikler müzelerin sevdirilmesine çalışılacaktır. Tarihi ve kültür varlıkların korunmasında gönüllü neferler kazandırılacaktır” ifadelerini kullandı.


Haber;S.KAŞKIR