Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti, 2013" araştırması sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2013'te yüzde 59 olarak tahmin edildi.

Yapılan araştırmada Düzce, kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranının en düşük olduğu iller arasında yer aldı. Bu oranın en düşük olduğu 3 il arasında yer alan Düzce’de bireylerin yüzde 67,2’si kendi geleceklerine umutlu bakmadığı ortaya çıktı.


Yapılan araştırmada Düzce halkı mutluluk dayanağı olarak önce ailesini sonra sağlık durumlarını gösterdiği belirtildi. Araştırma belediye ve kamu hizmetlerinden memnuniyeti de ölçtü.

 


DÜZCE SAĞLIK HİZMETLERİNDEN MEMNUN


Kamu hizmetlerinden Düzce halkının en fazla Sağlık hizmetlerinden memnun olduğu görüldü. Yapılan araştırmada Düzceliler Sağlık hizmetlerinden yüzde 74 oranında memnun olurken, eğitim ve asayişte en az memnun olan iller arasında yer aldı. Düzce iller sıralamasında asayiş hizmetlerinden yüzde 68,2, eğitim hizmetlerinden yüzde 52,8 oranında memnun olarak ölçüldü.

 

DÜZCE’DE ENGELLİLERE YÖNELİK HİZMETLER YETERSİZ


Belediye hizmetlerinden Çöpsel ve Evsel Atık toplama, kanalizasyon hizmetlerinden Düzce halkının yüzde 50 memnun gözükürken, En az yüzdeliği hasta ve yoksullara yardım, yeşil alan miktarı, engellilere yönelik hizmetler aldı.

 


ARAŞTIRMA İLK DEFA İL DÜZEYİNDE YAPILDI


İlki 2003 yılında Hanehalkı Bütçe Anketi'nde ek bir modül olarak uygulanan 2004 yılından itibaren düzenli olarak gerçekleştirilmekte olan Yaşam Memnuniyeti Araştırması, 2013'te ilk defa il düzeyinde yapıldı. Araştırma kapsamında, Türkiye genelinde 125 bin 720 haneye gidilerek, 18 ve daha yukarı yaştaki 196 bin 203 birey ile yüz yüze görüşme gerçekleştirildi. Genel kamu hizmetleri altında yer alan belediye hizmetleri sonuçları, il sınırları içindeki bütün belediyelerin hizmetlerini kapsadı.

 

Haber;S.Kaşkır