Düzce Üniversitesi Konuralp Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisi'nin kapatılması kararının yarattığı yankılar sürüyor. İl Sağlık Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre kapatılan acil servis Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne Düzce'ye bir ilçe eklenmiş kadar yük getirecek.

Sağlık müdürlüğü verilerine göre 3 aylık dönemde Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran hasta sayısı 30 bin 921. Aynı dönemde Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne ise 5 bin 548 hastanın müracaat ettiği bildirildi. Bu sayılara göre kapatılan acil servis devlet hastanesi aciline 6'da bir oranında hasta yükü getirecek.

Bu rakamlara göre günden 350 ila 400 arasında hastaya bakan Atatürk Devlet Hastanesi acil servisi, Araştırma Hastanesi acilinin kapanmasının ardından buna ilave olarak günde 60 ila 70 civarında hastaya daha müdahale etmek durumunda kalacak. Bu sayı da Düzce merkeze bir ilçe eklenmesi ile eş anlama geldiği şeklinde değerlendiriliyor.

Öte yandan Konuralp Araştırma Hastanesi yönetiminin yaz aylarında izin nedeniyle başvuru sayısının düşmesinin hizmetleri aksatmaması için İl Sağlık Müdürlüğü'nden hemşire talep ettiği öğrenildi. İl Sağlık Müdürlüğü hem kendi hemşire kadrosunun yetersiz olması hem de üniversite hastanesine geçici görevle hemşire göndermelerinin yasal mevzuat açısından mümkün olmadığı gerekçesiyle bu talebe olumsuz yanıt verdi.

Araştırma Hastanesi acil servisinin kapatılması kararına siyasilerden de birbirine benzer tepkiler geldi. Milletvekili Metin Kaşıkoğlu, konuya duyarsız kalmalarının mümkün olmadığını, konu ile ilgili olarak ne yapılabileceğini araştıracağını dile getirirken, Celal Erbay öncelikle kararın alınış sebeplerini araştıracaklarını ardından da yol açacağı mağduriyetlerin giderilmesi için çıkış yolu arayacaklarını ifade etti.

Bilindiği gibi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Bünyamin Dikici, hemşire yetersizliği nedeniyle bu kararı almak zorunda kaldıklarını açıklamıştı. Eğer konu ile ilgili bir gelişme olmazsa acil servis tam bir hafta sonra 14 Temmuz 2008 tarihi itibariyle kapanacak.