Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından “17.geleneksel Turizm Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyuma, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumda bir konuşma yapan Düzce Valisi Zülkif Dağlı, turizm potansiyeli en yüksek iller arasında yer alan ancak yatırımcı kısırlığının yaşanması nedeniyle bir türlü beklentileri karşılayamayan Düzce’ye bütüncül turizme başlanılacağını kaydetti.



“Bütüncül turizm ilimizde örnek olarak başlayacak”
Konuya ilişkin detaylı bilgilendirmede bulunan Dağlı şöyle konuştu:

“Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın uhdesindeki İPA Projesi kapsamında burada anlatılanların tamamı ayakları yere basacak şekilde belli bir aşamaya geldi. Burada Düzce’mizi hep birlikte gördük. Burada baktığımızda doğa temelli sürdürülebilir ve bütüncül bir yaklaşımla ilk defa bir ilimizde Avrupa Birliği kaynakları ve Avrupa Birliği’nin gözetiminde Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğümüz ile birlikte böyle bir bütüncül turizmi ilk defa bir ilimizde ve örnek olması itibariyle başlatıyoruz. Bununla ilgili çalışmalar yaklaşık 1 yılın üzerinde devam ediyor. Şu an belli bir aşamaya geldi.”

“Süreç başladı, jet pisti yapılıyor”
Turizm yatırımcısını Düzce’ye getirmek için çaba sarf ettiklerini kaydeden Dağlı, çalışmaların temelinin yatırımcıya dönük olduğunu ve Gölyaka Kültür Park’a business jet pisti yapılacağını belirterek şunları kaydetti:



“Biz Ankara ve İstanbul’un ortasında Bursa’ya 2 buçuk saat, Kocaeli, Sakarya yaklaşık 25 milyonun üzerinde bir nüfusa hitap eden bir yapımız var. Yerli turizm dediğimiz zaman bu bahsettiğim çevreye hitap eden bir turizm anlayışımız olacak. Yabancı turizmi dediğimiz zaman Düzce’ye niye gelmeli? Sabiha Gökçen’e 1 saat 45 dakika uzaklıktayız. Kaldı ki Gölyaka Kültür Park’ta bir business jetlerin ineceği bir pist yapımında süreç başladı. Dün hatta Altyapı Genel Müdürlüğü’nden 4-5 çuval toprak örneği alındı. Business jetlerle inecek olanlar için de böyle bir imkan sağlanacak.

“Çok para harcayan Körfez Ülkelerine dönük bir yabancı turizm potansiyeli düşünüyoruz”
Burada yabancı turizm denildiği zaman bizim hedef kitlemiz Ruslar ve Almanlar olmayacak. Bizim düşündüğümüz biraz daha Körfez Ülkelerine dönük, sıcaktan bunalan, serinliğe ve suya hasret olan nitelikli ve çok para harcayan Körfez Ülkelerine dönük bir yabancı turizm potansiyeli düşünüyoruz.”

Melenağzı ve Çayağzı Köyü’ne jet safari
Akçakoca’ya yapılacak çalışmalara ilişkin de bilgilendirmede bulunan Dağlı şunları kaydetti:

“Akçakoca’mızın Çayağzı Köyü’ndeki cittaslow (sakin şehir) projemiz var. Bu manada bu önemli. Yine Yeni Zellanda’da uygulanan jet safariyi Melenağzı ve Çayağzı Köyü’ne getireceğiz. Bunların hepsi bütüncül bir yaklaşımla planlandı. Bu çalışma alanlarının yüzde 52’si orman olduğu için kiralama yönetimiyle yatırımcılara ihale edeceğiz. Bunların önündeki mevzuat engellerini kaldırıp yatırımcının önünü açmış olacağız.”



Haber: Ö.YILMAZ