17 Ağustos ve 12 Kasım depreminde büyük hasar gören Düzce'de Kentsel Dönüşüm bir umut olarak görünse de çalışmaların kaplumbağa hızında ilerlermesi nedeniyle hala şehir merkezlerinde ve ilçelerden depremden kalma enkaz yıkınlarına rastlamak mümkün. Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında Düzce'de sadece bir binanın yıkımı gerçekleşirken 2012 yılında onaylanan proje ile ilgili yeni bir adım daha atıldı. 81 ilin kentsel dönüşüm vizyonu planı için bir araya gelinerek, Kentsel Vizyon Platformu kuruldu. Kentleri yeniden tasarlamak adına yola çıkan platform, bölge, kent ve mahalle ölçeğinde örnek çalışmalar yapacak.

Kamu, özel ve sivil sektörlerin işbirliğiyle kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla kurulan Kentsel Vizyon Platformu, ilk olarak ‘81 Kent, 81 Vizyon’ sloganıyla Türkiye’nin tüm illeri için Kentsel Vizyon Planları hazırlanmayı hedefliyor. Büyük şehirlerden daha çok Anadolu kentleri için kurulan ve platform, “Büyük şehirler zaten bütçeden dönüşüm için oldukça destek alıyor, biz daha az destek alan şehirler için daha çok çalışmak istiyoruz” açıklamasını yaptı.

81 STRATEJİST ARANIYOR

81 Kent 81 Vizyon projesi kapsamında kentsel stratejistlere de çağrı yapıldı. Bu çalışmada yer almak isteyen gençler 1 Eylül’e kadar Stüdyo 33’e başvuracak. Eğitimin ardından seçtikleri illerle ilgili projeler hazırlayacaklar. Projeleri kabul edilenlere devam edilecek ve ayda 1000 TL ödenecek. Bunların arasından başarılı olan 10 kentsel tasarımcı 1 yıl boyunca istihdam edilecek.

DÜZCE'YE ÖNCELİK VERİLEBİLİR

Öte yandan 14 yıl geçmesine rağmen hala toparlanma süreci devam eden, bin 238 orta hasarlı bina, her gün kazaların yaşandığı bir çok kavşak, ticari rant sağlamak amacıyla işgal edilen yeşil alanlar nedeniyle hala il görünümüne bürünemeyen Düzce'nin baştan tasarlanmaya ihtiyacı olan illerin başında geldiği açıkça görülüyor. Bu nedenle büyük illerden çok, bütçeleri kısıtlı olan küçük şehirlere kentsel vizyon getirmek isteyen platformun öncelik vereceği iller arasına Düzce'yi almasına kesin gözüyle bakılıyor. Depremden etkilenen komşu illere göre Kentsel Dönüşüm'de en geride kalan il olan Düzce'nin çehresinin artık il görünümüne kavuşması için adım atılması beklenirken gerekli mercilere başvuru yapılarak ve talepte bulunulması dahilinde Düzce'de değişimler olması çok da uzak gözükmüyor.

 

Haber: G. KARDUZ