Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), Bağ-kurlu esnaf ve sanatkarın diğer kesimlerle eşit haklara sahip olmadığını savunarak, esnafın emekli olması için ödemesi gereken 9 bin gün prim sayısının SSK'lılarda olduğu gibi 7 bin 200 güne indirilmesi gerektiğini bildirdi.

"Esnaf korunması gerektiği yerde daha çok eziliyor"
Sosyal güvenlik kurumlarının tek bir çatı altında toplanmasının esnaf ve sanatkarın mağduriyetini gidermediğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Farklı sosyal risklerle karşılaşan bağımsız çalışanlar diğer sosyal sigortalılarla eşit haklara sahip değil. Oysa esnaf ve sanatkar toplumda en fazla çalışan kesimdir. SSK'lılar günde 8 saat çalışıyor. Sabah 05.00'te dükkanı açıp gece 24.00'e kadar çalışan esnaf ise SSK'lının iki katından fazla mesai yapıyor. Buna rağmen esnafın ödemesi gereken prim gün sayısı daha fazla. Öte yandan SSK ile çalışan işçi ay sonu geldiğinde maaşını alıyor. Esnaf ticari faaliyetle uğraştığı için zarar etme riski var. Esnaf korunması gerektiği yerde daha çok eziliyor. Hem en uzun süre prim ödüyor hem de emekli olduğunda en düşük maaşı alıyor. Esnaf ve sanatkarın yıpranma payı düşünülse zaten ödemesi gereken prim gün sayısı 7 bin 200'e denk gelir. Sosyal güvenlikte norm birliğini sağlamanın ilk adımı emeklilik sürelerini eşitlemek olmalıdır.' diye konuştu.

'Sağlık hizmetlerinde SSK-BAĞKUR ayrımı yapılmamalı'
Altmış günden fazla prim borcu olan esnafın sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını belirten Palandöken, "Sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı prim borcu ile ilişkilendirilmemelidir. Diğer kesimlerde olduğu gibi esnaf ve sanatkar da borcu olsa dahi sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmelidir." çağrısı yaptı.

Haber: C. ÜSTÜNER