DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası tarafından emek araştırmasına yönelik çalışmalar bu kez kadınlar için gerçekleştirildi. Sendikanın araştırma dairesi tarafından 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için hazırlanan ve “Hayatın her alanında mücadele etmek zorunda kalan tüm kadınlara adıyoruz” denilerek kadınlara armağan edilen “Kadın Emeği Raporu” kamuoyu ile paylaşıldı.

“Kadın emekçilerin sorunlarını görünür kılmak için hazırlandı”

Rapora ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Bu rapor, 8 Mart nedeni ile Türkiye’de esnek, güvencesiz ve örgütsüz çalışmaya neden olacak özel istihdam büroları aracılığı ile çalışma veya uzaktan çalışma gibi çalışma biçimlerinin kadınlara dayatılmasına karşı, kadın emekçilerin sorunlarını görünür kılmak için hazırlanmıştır. Çünkü, Türkiye’de kadınlar, kapitalist sistemin yarattığı çalışma koşulları içerisinde çalışma hayatının dışına itilmiş ve emeği değersizleştirilmiştir.  Bu nedenle raporumuzda, dünyada ve Türkiye’deki kadın emeğinin durumu, güncel veriler ışığında karşılaştırmalı olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır.” denildi.

“1,5 milyon kadın kayıtsız ve yarı zamanlı çalışıyor!”

Raporda öne çıkan sorunlar özetle şöyle: “Kadınların işgücüne katılma oranları dünya genelinde yüksek, Türkiye’de düşük! Türkiye’de 12 milyona yakın kadın, “ev işleriyle meşgul” olduğu için çalışma hayatına katılamıyor! Örneğin hükümet yetkilileri kadının toplumdaki rolünü sadece “börek yapma”yla ilişkilendirip üstüne de “üç çocuk doğurmalı” telkinlerinde bulunuyor. Cinsiyetçi söylemle biçimlenen politikalar, kadınların çalışma hayatına katılımlarını arttırıcı politikalar üretmek yerine, kadınların daha çok ev ve bakım hizmetlerine yönlendirilmesine yol açıyor. Türkiye, kadın istihdamı açısından Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri içerisinde son sıralarda yer alıyor. Kadınların işgücüne katılımını etkileyen faktörler, kadınların istihdama katılımını da kısıtlıyor. 1,5 milyon kadın kayıtsız ve yarı zamanlı çalışıyor! İstihdamın sektörel dağılımında; kadınlar daha çok kayıt dışı sektörlerde çalışıyor! Türkiye’de kadınların işsizlik oranı, erkeklerden fazla! Toplumsal cinsiyet eşitliği endeksinde de son sıralardayız!”

HABER;C.ÜSTÜNER