Tarihi 15. yüzyıla kadar ulaşan çivi ve vida kullanmaksızın, ahşap çıtaların sıkıştırma ve yapıştırma şeklinde işlenmesiyle ortaya çıkan geleneksel Japon sanatı ‘kumiko’ estetik görüntüsü ve işçiliğiyle oldukça ilgi geçiyor. Çeşitli motifler; çıtaların farklı şekillerde işlenerek, birbirine geçme, sıkıştırma ve yapıştırma yapılarak elde ediliyor. Ortaya birer sanat eseri olan sürgülü kapılar, pencere panjurları, dolap kapakları, abajur ve aydınlatma materyalleri, seperatörler, masa ve sehpalar çıkıyor. Özellikle lamba ve abajurlarda ışığın, motiflerin arasından süzülerek ortamı aydınlatması görsel bir şölene dönüşüyor.

Düzceli sanatçı Hikmet Amuca da 6 yıl önce bir gün internette gezinirken geleneksel kumiko eserleriyle karşılaştı. Gördüğü eserlere hayran kalan Amuca, bu sanatı Düzce’de icra etme fikriyle harekete geçti.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olan Amuca, çevrimiçi ortamlardan izlediği videolarla öğrendiği sanatı Türkiye’de icra eden 3 kişiden biri olarak çeşitli eserler üretmeye başladı. Bugün artık yılların verdiği tecrübeyle kullandığı çıtaları dahi kendisi hazırlayan Amuca, kumikonun her aşaması hakkında bilgi sahibi oldu.

Akla gelebilecek her alanda ortaya koyduğu eserlerle sosyal medyada da geniş bir takipçi kitlesine ulaşan Hikmet Amuca’nın bazılarının yapımı aylar alan eserlerine Instagram’da @kafkassanatatolyesi kullanıcı adından ulaşılabiliyor. 

Kumiko sanatçısı Amuca şimdi de eserlerini bir sergiyle sanatseverlerin beğenisine sunmaya hazırlanıyor. Amuca’nın eserlerinden oluşan “Ahşabın Sanata Dönüşümü” Kumiko Sergisi, 5 Temmuz 2021 Pazartesi günü Bolu Belediyesi Ressam Mehmet Yücetürk Salonu’nda kapılarını açacak. Saat 14.30 açılışı yapılacak olan sergi 5 gün boyunca saat 10.00 ile 19.00 arasında gezilebilecek. Düzce’de geleneksel Japon sanatını icra eden Hikmet Amuca eserlerini görmek isteyenleri sergiye bekliyor.