Yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgının ekonomiyi derinden etkilemesine bir de 2021’in gelişiyle art arda gelen zamlar eklenince vatandaş kara kara düşünüyor. Vatandaşlar, maaşlarını yettirebilmek için ceplerindeki parayı kuruş kuruş hesaplıyor.

Hal böyleyken Düzce’de birçok şubesi bulunan yerel market zinciri Düzpaş’ın ürünlerde yaptığı etiket oyunu pes dedirtti.

Söz konusu firmanın Uzunmustafa Kuzumcuzade Bulvarı’ndaki şubesinden alışveriş yapan bir vatandaş firmanın yaptığı etiket oyununu deşifre etti. Duyarlı vatandaş başına gelenleri 0 542 767 18 81 numaralı Öncü Haber Whatsapp İhbar Hattı’na göndererek ifşa etti.

REYONDA FARKLI, KASADA FARKLI

Reyonda etiket fiyatı 3 lira 95 kuruş olarak yazılan şalgam suyunu alan vatandaştan ödemenin ardından fişi incelediğinde kendisinden kasada 4 lira 45 kuruş alındığını fark etti. İddiaya göre vatandaş kasada uygulanan fiyat farkının nedenini sorduğunda görevliden “Kasadaki fiyat geçerli, etiket üzerindeki değil.” cevabını aldı. Bu durum üzerine itirazını sürdüren vatandaşa daha sonra aradaki fiyat farkı iade edildi.

Etiket oyununu gözler önüne seren tepkili vatandaş, “İnsanların bu zor süreçte etiket fiyatı ile kasadaki fiyatlarda değişiklik oluyor. İlgili kurumları göreve davet ediyorum. Benim aldığım sadece bir ürün. Kaç çeşit ürün varsa denetlensin.” sözleriyle yetkilileri göreve davet etti.

KANUN MÜŞTERİNİN YANINDA

Öte yandan söz konusu duruma karşı 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54. 54/2. maddesinde “Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda, TÜKETİCİ LEHİNE OLAN FİYAT UYGULANIR” deniliyor.

“İTİRAZ EDİN”

Tüketiciler Derneği (TÜDER) tüketicilerin mağduriyet yaşamaması adına kasada ödeme sırasında, barkod okuyucudan geçen (fatura ya da fişe yansıyan) fiyatları mutlaka kontrol ve takip etmesini öneriyor. Fatura ya da fiş düzenlendikten sonra fiyatlar tekrar kontrol edilmeli. Raf (etiket) fiyatı ile kasa fiyatı arasında farklılığı tespit edilmesi halinde hemen kasiyere itiraz ederek, fiyatın düzeltilmesini ve tüketici lehine olan olan daha düşük fiyatın uygulanmasını talep edilmeli. Talebimizin kabul edilmemesi halinde, gün ve saat belirtilerek, raf (etiket) fiyatının fotoğrafı çekilmeli; varsa fiyatların ilan edildiği reklam broşürünü muhafaza ederek, fatura ya da fiş ile birlikte, maddi zararların tazmini amacıyla, ikametgâhınızın ya da alışveriş yaptığımız mağazanın bulunduğu yer Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edilmeli.