Düzce TOBB Başkanı Nurettin Karslıoğlu, fındık hasat dönemi ve fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu. Karslıoğlu, şuanda Düzce’de ürün durumunun iyi olduğunu söyleyerek, yağmurların fındığa ilaç gibi geldiğini vurguladı.
Karslıoğlu, “Yeni bir hasat dönemini bekliyoruz. Bildiğiniz gibi bizde hasat dönemlerinde ağustos aylarında fındık toplanmaya başlanıyor. Eylül ayı sonuna kadar devam ediyor. Bu ara dönemde çiftçilerimiz fındığına bahçelerine temizleme bakım yapma zamanı. Fındığımız şu anda iyi gibi görünüyor. Yağan yağmurlar şu anda bizim için ilaç gibi. Fındığın alan bazlı ödemesi bitti. 2011 yılı itibari ile. Biz yeniden bir çalışma için tarım bakanlığına bilgilerimizi yazışmalarımızı verdik. İnşallah yine alan bazlı destek çalışması olacak.” Dedi.
Fındık fiyatlarını serbest piyasanın belirleyeceğini vurgulayan Karslıoğlu,henüz bir fiyat belirlenmediğini belirtti.
Karslıoğlu, “ Son birkaç aydır fiyatlar biraz dalgalı gidiyor. Mahsulün bol fiyatın da yüksek olmasını diliyoruz. İnşallah tatmin edici fiyat olur. İstenilen bir fiyat yok çünkü. Piyasa kendi kendine oluşacak zaten. Bugün zaten bir fiyat var. Bu fiyatın daha iyi düzeye çekilmesi lazım.” Şeklinde konuştu.
Devletin 3 yıldır fındığa alan bazlı destek ödediğini hatırlatan Karslıoğlu,ancak fındığını söken olmadığını dile getirdi.
Karslıoğlu, “ Söküm desteği ödendi. Söken olmadı o ayrı bir konu. Ancak devlet alımdan vazgeçti 3 yıldır mahsul kıt oldu. Bol mahsul olduğu zamanlarda fiyat  sıkıntıları olabilir. Onun karşısında üretici malını kademe kademe indirirse daha istikrarlı olacağını düşünüyorum. “ dedi.
Lisanslı depoculuk çalışmaları devam ediyor
2 gün önce Ordu’da  düzenlenen UFK mali kongresine katıldığını belirten Karslıoğlu, toplantıda lisanslı depoculuğun konuşulduğunu dile getirdi.
Karslıoğlu, “ Fındıkta en önemli konulardan bir tanesi Lisanslı depoculuk.  Şu anda başlangıcındayız. 6-7 yıldır konuşulan bir konu bu. ilk etap ta TMO’nun elinde mevcut olan ve şu anda boş bulunan Düzce’nin Arap çiftliğinde ki depo ile Ordu’nun Ünye ilçesinde bir depo bulunuyor. Bu depolar düşünülüyor. Çalışmalar eylül ayına yani hasat zamanına kadar başlayacak. Onun kriterleri ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Karşılıklı görüş alış verişi yapıyoruz. Tabi ileride belki bu depolar kullanılmayacak ama bir yerden başlanması için depoların olması gerekiyor. Düzce ile Ünye  pilot olduğu için acilen başlaması gerekiyor.” Dedi.

Karslıoğlu, Düzce Ticaret Borsasında 2 yıldır laboratuvar çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Karslıoğlu, Bölgenin en güzel laboratuvarı olarak hizmet verildiğini belirtti.

Haber; H. İŞCAN