Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Furat Akdemir, Günlük Programı'nda Erol Tayhan'ın "Kurban ve Bayram" konusundaki sorularını cevaplandırdı.

Bayramların geçmişte var olan "akrabalık ve komşuluk ilişkilerinin gelişmesinde" önemlinin büyük olduğunu kaydeden Akdemir, sevgi ve muhabbetin önemi üzerinde durdu:"Bayram bir kaynaşmayı ifade eder, kurbanın özünde Allah'a yaklaşmak ve yakınlaşmak vardır.Bir tebessm bir sıcaklık insanı ayakta tutar" dedi.

            KURBAN ET BAYRAMI DEĞİLDİR

Kurban kesilmesinde dostların, komsu ve akrabaların gözetilmesinin esas olduğunu kaydeden Düzce Üniversetesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı,  Yard. Doç. Dr.Furat Akdemir, kurbanın özünde Allah'a yakınlaşmak  olduğunu hatırlatarak "Kurbanı et bayramına çevirdiler.Manevi mesajı yok ettiler.Kurban et bayramı değildir" dedi:

"Kurbanın özünde Allah'a yakınlaşmak vardır.İnsan ne kadar toplumla hemdem olursa  o kadar insan Allah'a yaklaşmış olur. "diyen Akdemir:"Kurbanla  Allah bizim samimiyetimizi görmek istiyor, bu dünyada herşey insana emanet olarak verilmiştir, kurban bir anlamda bu samimiyetin tezahürüdür.Yoksa Allah'ın bizim kurbanımıza ihtiyacı yok" dedi.

            İNSANIN DÜNYEVİLEŞMESİ 

Bu dünyada herşeyin insana bir emanet olarak verildiğini kaydeden Düzce İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Akdemir:"Canda malda evlatta birer emanettir.Bütün servetimiz de birer emanettir. İnsanoğlunun günümüzdeki 'en büyük felaketi  dünyevileşmesidir.Dünyaya taparcasına dünyeviyeşmeis insanları yalnızlaştırıyor."dedi

            İBADETLERİN İÇİ BOŞALTILDI

"İnanan insanlar, ibadetini yerine getiren müslümanlar bu ibadetlerin içini doldurması lazım" diyen Akdemir:"İnanan insanlar bu ibadetlerin içini doldurması lazım...İbadetlerin içini boşalttılar.Niçin oruç tutuyoruz, niçin namaz kılıyoruz, niçin kurban kesiyoruz, niçin bayram yapıyoruz.İbadetler sadece gösterişe yönelik kaldığı zaman inbadette kazanması gereken elde etmesi gereken o manevi ahlaki davransal boyutu elde edemiyorlar..İbadetin özünü kaçırdığımız zaman o ibadetin bize sağlayacağı yararı da bizler elde edemiyoruz .Herşeyde Allah'ın rızasını gözetecek .İbadetin özünde bu vardır"

            HAYVAN KATLİAMI DEĞİL

Kurban bayramını "hayvan katliamı olarak göstermeey çalışyan çevrelerin de olduğunu" kaydeden Furat Akdemir: "Kurbanda hayvanı incitmemek korkutmamak esas.Onu keserken dahi hayvana acı çektirmemek.Hayvanın gözlerinin kapatılması , sağ yanına uzatılmaısı, bıçağın keskin olması, bıçağı görmemesi, hayvana fazla eziyet edilmemesi esastır" dedi

            ÜÇ GÜN KURBAN KESİLİR

"Kurban kesiminin birinci güne sığdırmanın bir anlamı yok" diyen Yard. Doç. Dr. Akdemir, kurbanın üçüncü gününe kadar kesilebileecğini gerekli aydınlatmanın yapılması halinde gece de kurbanın kesilebileceğini dile getirerek yanlış algılardan kurtulmak gerektiğini de hatırlattı. Kurbanın, bayram ve haccı da içine alan bir ibadet şekil olduğunu dile getiren Akdemir, kurban etini fakir ve kimsesizlere hatta Siriyeli göçmenlere verilmesi için iyi araştırılması gerektiğini hatırlattı:

Haber;E.TAYHAN