Hava Kirliliği Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Görünmez Katil’ olarak adlandırılan hava kirliliğinde ilimiz ne yazık ki havası en kirli illerde başrollerde yer alıyor. Türk Toraks Derneği verilerine göre her yıl 2 bin 876 erken ölüm, 4 bin 311 hastaneye yatış ve 637 bin 643 işgücü kaybına sebep olan hava kirliliği nedeniyle dünyada da her yıl 3 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor.

Düzce, Havası En Kirli İller Arasında!

Her yıl TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından hazırlanıp sene başında kamuoyu ile paylaşılan  ‘Hava kirliliği raporu’ merakla bekleniyor. Zira ilimiz ne yazık ki havası en kirli illerin başında geliyor. 2018 yılının ilk haftasında açıklanan 2017 yılı hava kirliliği raporuna göre Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale en temiz iller olurken, havası en kirli iller ise şöyle sıralanmıştı; İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Manisa, Bursa, Denizli, Niğde, Tekirdağ.

53 İlin Havası Kirli Çıkmıştı!

Düzce hep kirlilik limitlerinin kat kat aşıldığı illerin başında geliyor. Raporda parametre olarak kullanılan kükürt dioksit ve partikül madde açısından 35 günden fazla sınır değerleri aşan iller ciddi derecede hava kirliliği olan iller olarak adlandırılıyor. Diğer kirleticiler olan karbon monoksit, azot dioksit ve ozon yurt genelinde yaygın olarak ölçülemiyor. Yayınlanan son rapora göre ülkemizdeki 53 ilde hava sağlığımızı tehdit edecek boyutta kirli. İlimiz ise en kirli iller arasında ne yazık ki hep başrolde. 

Gözler, 2018 Yılı Hava Kirliliği Raporunda

2017 raporunda ilimizdeki partikül madde oranı 83 olarak belirlenmişti. Sağlık Bakanlığı’na göre 48’in üstünde olan iller yüksek hava kirliliği olan iller kategorisine giriyor. Dünya Sağlık Örgütüne göre ise sınır değer 20. Hava kirliliğinin astım, bronşit ve akciğer hastalıklarına sebep olduğu bilinirken, türüne göre çocuklarda otizm ile gelişim bozukluklarına da sebep olduğu net. Hava kirliğinin önlenmesinde ısınma amaçlı temiz yakıt tüketimi başta olmak üzere alınması gereken bir dizi önlem mevcut. Yeni yılın ilk haftası açıklanması beklenen TMMOB Çevre Mühendisleri Odası 2018 Yılı Hava Kirliliği Raporu,  ilimizde alınan önlemler neticesinde bir yol kat edilip kat edilemediğini gözler önüne serecek. Tek beklenti kangren haline dönüşen hava kirliliğinde geçen yılki rapora göre zehirli partikül oranında azalma yaşanması ve bir nebze de olsa daha temiz bir hava soluyabilmek.


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ