2009 yılında HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı kurulan Öz Savunma ve Güvenlik İşleri Sendikası’nın (ÖZ-İŞ) Düzce İl Temsilcisi Fatih Tayyar, ‘Hak ve dava sendikacılığı yapıyoruz’  diyerek sendikalarının çalışmaları hakkında açıklamalar yaptı. Sendikalarının özel güvenlik çalışanlarını kapsadığını belirten Tayyar, “2009 yılından 2015 yılına kadar 12 bin tane üyeye ulaştı. Bu kanunların anlaşılır olmamasından kaynaklandı. İş güvencesi olmayan bir özel güvenlik görevlisinin sendikaya girince daha kötü şartlara maruz kalmaması için öncelikle kanunda değişiklikler oldu.” dedi.

EN BÜYÜK SORUN: “İŞ GÜVENCESİ VE EKONOMİK ŞARTLAR”

Türkiye genelinde 26 bin 332, Düzce’de de 280 üyesi bulunan sendikanın Düzce’deki tüm kamu kurumlarında yetkili sendika olduğunun bilgisini vererek açıklamalarını sürdüren Tayyar, sorunlarını anlattı. “Sıkıntılarımız var. En büyük sıkıntımız iş güvencesidir. İkincisi ise maddi güvencedir. Özel güvenlik görevlisi ay sonunu nasıl getireceğini düşünmekten işine konsantre olamıyor. Kamu kurumları işçilerine kriter olmadığı için farklı ücret politikası izleyebilir. Yöneticileri hassasiyet gösteren kurumlar ücret politikasında daha olumlu yaklaşabiliyor.”

5188 sayılı kanunla normal işçi statüsünde çalışanlardan farkı olduklarını söyleyen Tayyar, kendilerinin maaş ödemelerinde normal işçi olarak görüldüğünü dile getirdi.

TAŞERON ŞİRKETLER YERİNE KAMU ŞİRKETLER KURULSUN

Özel güvenlik çalışanlarının kadro beklentisi olduğunu ifade eden Tayyar, kadroya alma imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı taşeron şirketlerin kaldırılıp kamu şirketlerin kurulmasını istediklerini vurguladı.

“ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ RAHATLATACAK”

Tayyar son olarak toplu sözleşmelerin imzalanma süresinin uzun olduğunu dile getirerek ‘Çerçeve sözleşme’ ile sürenin kısalacağını ve işçilerin rahatlayacağını paylaştı.


Haber:Y.SEVER