Karadeniz'in "Efes"i olarak bilinen ve 1. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Konuralp'teki antik tiyatroda kazı çalışmaları için Düzce Belediyesi bütçesinden 1 milyon TL’lik harcama yapılmasına onay verildi.Vali Adnan Yılmaz döneminde gönderilen ödenekle başlanan Konuralp’teki antik tiyatro da çalışmalar kaynak bitince durmuştu.

 

25 Temmuz 2013 Perşembe günü gerçekleştirilen törenle başlayan Prusias ad Hypium Konuralp Antik Kenti Tiyatro Kazısı, Düzce Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konuralp Müzesi Müdürlüğü Başkanlığında ve Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ile ortaklaşa gerçekleştiriliyordu. Bakanlıktan gelen ödeneğin yetersiz kaldığı kazı çalışmalarına Düzce Belediyesi de bütçe ayırdı.Proje, Düzce belediyesinden aldığı destekle 15 Haziran 2014 tarihinde yeniden start alacak.

 

Antik tiyatro, tamamlandığında Helenistik ve Roma döneminde Doğu Marmara ve Batı Karadeniz bölgelerinde yapılmış tiyatroların ayakta kalabilmiş, tümlenebilir ve turizme kazandırılabilir örnek olacak.