Yeni tip koronavirüs salgınının ortaya çıkıp dünyaya yayılmaya başladığı Aralık 2019 itibariyle ülkeler tedbir amaçlı içe kapanık bir hayat yaşamaya başladı. Özellikle salgının ilk döneminde ülkeler arası uçuşlar bile kapatıldı.

Salgınla birlikte tüm dünyada ortaya çıkan ekonomik bunalım ortamında bir yandan insani yardım ihtiyacı artarken bir yandan da kapanmalar süreci olumsuz etkiledi. 1992’den bu yana hem yurt içi hem de yurt dışında mazlumlara umut olmaya çalışan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), salgın sürecinde çalışmalarını daha da hızlandırdı.

Öncü Medya Grubu’nu ziyarete gelen İHH Genel Merkez Teşkilatlanma Birimi Bölge Koordinatörü Ruhi Ademoğlu, salgın döneminde vakfın dünya genelinde yaptığı çalışmaları ve vakıf faaliyetlerine pandeminin etkilerini anlattı.

‘Hiçbir gönüllümüz evine kapanmadı’

Pandemi ilk ortaya çıktığında insani yardım faaliyetlerini sekteye uğramasından korktuklarını ifade eden Ademoğlu, “Pandeminin ilk kapanma sürecinde bizler de ürktük. Biz arazide olmazsak ne yaparız? İlk önce ülkemizde insanların en kadar zor durumda kaldığına şahit olduk. Hemen bir kriz masası oluşturarak ne yapmamız gerektiğini düşünüp bazı kararlar aldık. İnsanlara nasıl ulaşabiliriz noktasında planlar yaptık. Tüm bu pandemi sürecinde hiçbir arkadaşımız evinde yatmadı, kapanmadı. Sadece sahada insanların ihtiyaçlarını gidermek üzere sürekli çalıştılar.” dedi.

‘Diğer ülkelerdeki yardımları Türkiye’de yapmak zorunda kaldık’

Kapanmalar ve ekonomik bunalım sürecinde Türkiye’deki çalışmalara hız verdiklerini kaydeden Ademoğlu, “Başka ülkelerde yaptığımız yardımları kendi ülkemizde yapmak zorunda kaldığımız dönemleri yaşadık. İnsanlarımızla birlikte olduk. Sadece maddi değil manevi anlamda da desteğe ihtiyacı olan yaşlılarıma ve insanlarımıza destek olmaya çalıştık. Böyle bir gayret sarf ettik.” diye konuştu.

‘Yurtdışına çıkışta sorun yaşanan dönemler oldu’

Pandeminin etkilerini devam ettiği şu dönemde de sahada aktif rol aldıklarını belirten Ademoğlu, “Yurtdışına çıkışta sorun yaşadığımız dönemler oldu. Bazı ülkelerde yardım kampanyalarında aksaklıklar yaşadığımız dönemler oldu. Ama nihayetinde çalışmalarımızın çok aksayacağını düşünürken o dönem biz çok fazla çalıştık. Çok daha fazla gayret sarf edip çok daha fazla karşılık bulduk. Hala bu anlamda sıkıntı yaşanan bölgeler var. Ülkemizde de sıkıntı yaşayan insanlarımız var. Aynı hızla hem ülkemizde hem dünya genelinde çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

HABER: Mehmet GÜNESEN