Alkollü içkilerin 22.00 ile 06.00 saatleri arasında satışının yasaklandığı Alkol yasası 9 Eylül’de başladı. Bu kapsamda Saat 22.00'de Düzce’de faaliyette bulunan alkol satış yerlerine yönelik denetimler de sıkı tutuluyor.

Gece 22.00'dan sonra yasaklanan alkol satışı ile ilgili ilk ceza geldi. Belirlenen saatin dışında alkol satışı yaptığı belirlenen bir esnafa 28 bin lira ceza verildi. Verilen cezanın ardından açıklamada bulunan Düzce Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Vildan Şamandar, verilen cezayı örnek göstererek diğer işletme sahiplerini uyardı.

Şamandar yaptığı açıklamada “ 11 Haziran 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6487 sayılı kanun gereği gece 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında alkol satışı yapma yasaklandı. Esnafımıza saat 22.00'dan itibaren alkol satışı yapılmaması yönünde gerekli bilgilendirmeyi yapıyoruz. Vatandaşlarımız bu konu ile ilgili yanlış anlaşılmalara mahal verilmiş. Sanıyorlar ki iş yerleri gece 22.00'dan itibaren kapanacak, böyle bir şey söz konusu değil. İsteyen esnaf istediği saate kadar işyerini açık tutabilir. Tabi ki alkol satmamak şartı ile. Alkol satışının 20 bin liradan başlayan cezaları mevcut. Bu yüzden biz esnafımızı uyarmış olalım bu anlamda. Gece 22.00'dan itibaren kesinlikle alkol satışı yapmasınlar. Esnafımız bu anlamda oldukça duyarlı, alkol satışı yapmıyor. Bunun dışında diğer kalem ürünlerinde satış yapabilir.” şeklinde konuştu.

Şamandar ayrıca alkol yasağı kapsamında bir esnafında 28 bin lira ceza yediğini sözlerine ekledi. Esnafı gezdiğini ve bu konu hakkında sorunlarını dinlediğini ifade eden Şamandar, yasak konusunda esnafın ikiye bölündüğünü söyledi.

Şamandar “ Yasaktan etkilenmediğini söyleyen esnafta var etkilendiğini söyleyen esnaf da var. Şimdi tabi buna göre yatırım yaptı esnaf, işlerini buna göre dizayn etti. Belki yeni iş yeri açtı bir beklenti içindeydi. Böyle bir kanun çıkınca etkilenenler oldu. Özellikle yol kenarındaki esnaflarda daha fazla etkilenme mevcut” açıklamalarında bulundu.

Şamandar Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK)’un alkol düzenlemesinin iptali için yargıya başvurduğunu da hatırlattı.

 

Haber: M. YILMAZ