Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün öncülüğünde Düzce’de hava kirliliğini önlemek adına geçtiğimiz yıl başlatılan mücadele seferberliğinde önemli bir mesafe katedildi. İlin idarecileri ile yatırımcı kuruluş DERGAZ’ın yetkililerinin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda tohumları atılan Doğalgazı Yaygınlaştırma Projesi bu yıl hızla uygulamaya konuldu. Şehrin zehir solumasının önüne geçilmesi adına yürütülen çalışmaları titizlikle takip eden ve hızlandırılması için tüm kaynakları seferber eden Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Öncü Haber’e özel verdiği röportajda, çalışma ve hedeflere ilişkin detaylı bilgiler aktardı.

İli bölgede Hava Ölçüm İstasyonu kuruldu
İlk olarak Düzce’nin hava kirliliğini önlemede pilot il seçilmesi sürecinden bahseden Vali Dağlı, şu ifadeleri kullandı: “Düzce ilimiz coğrafi olarak yapısı itibariyle hem çanak şeklinde hem de hava sirkülasyonuna müsaade etmeyen bir coğrafi yapısı var. Bu bizim için bir olumsuzluk. Ayrıca yakılan yakıtların uygun olmamasından dolayı bu da ayrı bir etken. Bu durumu ilimize geldiğimizde önemli bir sorun olarak bulmuş olduk. ‘Ne yapabiliriz?’ şeklinde düşündük. Bunun önemli bir sorun olduğunu gördük. Yakıtların uygun olmaması da ayrı bir etken oldu. Çevre Bakanlığımızın bu konuyla ilgili bir Temiz Hava Genel Müdürlüğü olduğunu öğrendik. Onlarla da ortak bir proje nasıl geliştirebileceğimize baktık. Burada ilimiz pilot proje olarak seçildi. Geçen hafta ilimize bakanlık yetkilileri geldi ve ilimizin iki yerinde Hava Ölçüm İstasyonu kuruldu. Çalışmalar başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bu konuda çalışan akademisyenlerimiz var. Bakanlığımızın bürokratları ve bizim de yereldeki çalışma arkadaşlarımızla birlikte bir çalışma tarzı sergileniyor.”

Hava kirliliğini önlemek adına gerekli kontroller yapılıyor
Düzce’de hava kirliliğini en asgariye düşürmek amacıyla çalışmalara yaz döneminde başladıklarını anımsatan Vali Zülkif Dağlı, şunları kaydetti: “Temmuz ayında aldığımız İl Mahalli İdareler Kurulu kararı ile bu konuda alınacak tedbirleri belirledik. Bunlar neler olacak? Bunlar en başta doğalgaz gelen yerlerimizde katı atıkların yakılmaması ve yaktırılmaması. Bu konuda belediye zabıtamız ve çevre müdürlüğü yetkilileri bunun mücadele ve çalışmasını yapıyor. Ayrıca bazı bölgelerde lastik ve benzeri madde ve materyallerin yakılmaması için gerekli temizleme yapıldı. Ayrıca sanayi tesislerimizden de gelen kirlilik var. Bu manada bunları da önlemek için gerekli kontroller yapıldı.”

“170 hanemize doğalgazı kendi imkanımızla getiriyoruz”
Kamuoyunda, “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dağıtılan kömürler de hava kirliliğine neden oluyor.” şeklinde yanlış bir algı olduğuna dikkati çeken Vali Dağlı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Doğalgaz gelen yerlerde katı yakıtın yakılmaması gerekiyor. Bizim için ana belirleyici bu. Bu doğrultuda kömür dağıttığımız evler varsa bunlara da kesinlikle kömür dağıtılmaması gerekiyor. Bununla ilgili de bir çalışma yaptık. Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürümüze de bir proje halinde sunduk ancak projemizde hala bir gelişme olmaması üzerine bir vakfımızın kendi kaynakları ile bu işe başlamak adına çalışmaları başlattık. Şu an itibariyle 170 hanemize doğalgazı kendi imkanımızla getiriyoruz. Artık bu 170 eve kesinlikle kömür vermeyeceğiz.”

“Sistemimiz doğalgaz sobası yaptırma üzerine”
Düzce'de doğalgaz dağıtım ve alt yapısından sorumlu olan DERGAZ ile yaptıkları çalışmadan da bahseden Vali Dağlı, şöyle konuştu: “DERGAZ bir güvence bir de montaj bedeli adı altında 1000 liraya yakın bir bedel alıyor. Bunun yarısından feragat ettiler. Bunun yarısını alacaklar. Baştan bu konuda bir artımız oldu. Onun yanında sistemimiz doğalgaz sobası yaptırma üzerine çünkü bu evlerin çoğunluğunda kalorifer peteği yapılacak yapı yok yani fiziki ortam uygun değil. Bu manada 170 evimizde çalışma başladı. Biz tek bir tesisatçımıza değil ildeki tüm tesisatçılarımızla bir toplantı yaptık. İşi yapmak isteyen tesisatçımıza gaz açımı yapıldıktan sonra ödemeyi yapıyoruz.”

Dar gelirliye yılda 700 TL doğalgaz yardımı
“Dar gelirli vatandaşlar doğalgaz faturasını nasıl ödeyecek?” sorusuna yanıtı ise şu şekilde oldu: “Bu da önemli bir konu. Bununla ilgili de 545 vatandaşımıza doğalgaz yardımı olarak yılda 700 TL verilmesi kararı alındı. Bunun ilk dilimi olan 350 TL’yi ödedik, geri kalanı da kış aylarında ödeyeceğiz. Bu şekilde yardımları yapıp kömürü mümkün olduğunca ortadan kaldırmak istiyoruz. Çünkü doğalgaz çok temiz bir yakıt türü… Bunu yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bu konuda biz valilik olarak gerekli tedbirleri aldık. Bundan sonra da belediyemiz ve çevre müdürlüğümüz ile birlikte doğalgaz gelen bölgelerimizde kesinlikle kömür ve katı yakıt yakılmasına müsaade etmeyeceğiz.”

“Biraz alışkanlık, biraz da ‘pahalı’ algısı”
Vali Dağlı, altyapının neredeyse yüzde 100’e yaklaşmasına karşılık Düzce merkezde doğalgaz kullanımının yüzde 62 seviyesinde kalmasının nedeni olarak ise şu görüşü aktardı: “Bu bir alışkanlık… Biraz da doğalgazın maliyetinin pahalı olduğuna dair vatandaşta bir algı var ama gerçekte böyle değil. Bizim evimizde izolasyonumuzu daha iyi yaparsak zaten bir ısınan havayı havaya bırakmamış oluruz. Bu noktada izolasyon da çok önemli.”

Köylere doğalgaz gelmesinde önemli gelişme
Doğalgazı Yaygınlaştırma Projesi’nin Düzce’nin köylerine de yayılması için gerekli olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Yönetmeliği’ndeki düzenleme konusundaki önemli bir gelişmeyi ilk kez açıklayan Vali Zülkif Dağlı, EPDK Başkanlığı’nın mevzuat değişikliğini gündemine aldığını açıkladı. Vali Dağlı, “EPDK Yönetmeliği’nde bir düzenleme yapılacağını düşünüyorum. EPDK başkanı, üyeleri ve teknik çalışanları ile iki defa bu konuda toplantı yaptık. Ancak bir mevzuat değişimine ihtiyaç olduğu için bir ilerleme kaydedemedik ama EPDK Başkanlığı bunu gündemine aldı. Düzce gerçekten değişik bir il. Kalıcı Konutlar yolundan yan tarafa gidersek köylere gitmiş oluyoruz. Köy, belde, mahalle hepsi birbirine çok yakın, birbirine karışmış vaziyette… Yani yakındaki bir köyde kömür yakılması merkezi zaten etkiliyor. Bunun yapılması gerekiyor.”

“Konya ve Sakarya’dan hiçbir eksiğimiz yok”
Hava kirliliğinin önüne geçmek amacıyla bisiklet kullanımına teşvik gibi yöntemlerin düşünülüp düşünülmediği yönündeki soru üzerine ise Vali Dağlı, geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiğimiz Sakarya’nın bisiklet yollarındaki gelişmesine karşılık Düzce’nin yerinde saymasını konu alan haberimizi örnek göstererek, “Doğru bir haber.” yorumunda bulundu. Vali Dağlı, “Belediye başkanımızla geçen hafta görüştük. Şimdi biraz mesafe alacağımızı düşünüyorum bu manada… Geçen bir haber okudum, yanı başımızdaki ilde bisiklet yaygınlaştırılıyor, biz ne yapıyoruz? şeklinde… Doğru bir haberdi bence. Yani fiziki olarak baktığımızda Sakarya ile aynı durumdayız, Konya ile aynı durumdayız. En çok bisiklet kullanımının olduğu Konya ve Sakarya’dan hiçbir eksiğimiz yok bu manada. Biz neden olmayalım? Bunu yapmamız gerekiyor. Bu konuda en önemli husus şu. Bisikletlerle ilgili derneklerimiz geldiği zaman onlarla yaptığımız görüşmede de bu konu geçmişti. Yolların devamlılığı önemli. Yani bir kişi bisiklete bindiği zaman biraz bisiklet yolu, biraz normal yol olmaz. Bisiklet yolunun kesintisiz olması gerekiyor. Bunu da bir proje halinde yapmamız gerekiyor. Çevre ve sağlık bakanlıklarımızın bu konuda çok önemli destekleri var. Yeter ki biz belediyelerimiz ile birlikte projelerimizi hazırlayalım. Bakanlık yol üzerine destek veriyor. Ayrıca vatandaşımıza dağıtmak için bisiklet de veriyorlar. Bisiklet konusunu bir Düzce’de başarmak zorundayız. Çünkü Düzce bu konuda en uygun illerimizin başında geliyor.”

Haber: C.ÜSTÜNER