Irkçı söylemleri ve davranışlarıyla tüm Türkiye’de en çok konuşulan başlıklardan biri haline gelen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, son sözleri ve kararlarıyla yabancılara yönelik uygulamalar konusunda vatandaşları cesaretlendirdi. ‘Bolu’dan girsinler!’ diyerek en temel insan haklarından olan suyu yabancılara 10 kat fazla fiyattan satmaya hazırlanan Özcan’ın gündem olan sözlerinin ardından 3 yıldır Bolu’da yaşayan Iraklı bir aile ırkçı gerekçelerle yaşadıkları apartmandan çıkmaları istendi.

Edinilen bilgiye göre, Sağlık Mahallesi Gülnar Sokakta bulunan 4 katlı apartmanın yönetimi, 3 yıl önce Türkiye’ye gelen ve aynı apartmanda 3 çocuğu ve eşiyle birlikte yaşayan Hüseyin Kerim’in 45 gün içinde evlerini boşaltmalarına yönelik karar aldı.

Aldıkları karar apartman karar defterine, “Yabancı uyruklu vatandaşların binamızda oturmasını istemiyoruz. 45 gün içerisinde binayı boşaltma kararı alınmıştır” şeklinde yazıldı.

Yabancılara kiraya verilmeyecek

1,5 yıldır aynı apartmanda yaşadıkları yabancı uyruklu aileyi evlerinden çıkarmak isteyen apartman yönetimi, apartmandaki dairelerin bir daha yabancı uyruklulara kiraya verilmeyeceği yönünde de karar aldı. Apartmanın girişindeki panoya yazılan notta, “09.06.2020 tarihinden itibaren aldığımız kararla yabancı uyruklu vatandaşlara daire kiraya verilmeyecek” denildi.

“Mecburen çıkacağım”

Kimseyle bir sorunu olmadığını ama mecburen apartmandan çıkacağını söyleyen ve elektirkçi olan Hüseyin Kerim, "Mülteci değilim, resmi izinle buradayım, vergi veriyorum, sigortam yatıyor" dedi. Kerim, “Yabancı uyruklu olduğumuz için kimse beni istemiyor. Hiçbir şey yok. Sadece yabancı olduğum için böyle yapıyorlar. Yemin ediyorum ne için bilmiyorum. Bütün mahalleye sorun hiçbir sıkıntım yok. Daha önce benim çocuğumun kavgası oldu. Şikâyetçi olmuştum ama Hakkı ağabey araya girdi. Şikâyetimi geri çektim. Mecburen apartmandan çıkacağım. 45 gün süre verdiler. Ev bakıyorum. İnşallah verirler ama belki de yabancı uyruklu olduğum için vermeyecekler. Bazı komşular acele etme dedi. Yanlış karar dediler” diye konuştu.

“Daha önce de yabancı uyruklu bir aileyi çıkardık”

Apartman yöneticisi Hakkı Elçin ise “Apartmanda yaşayanlar olarak ortak aldığımız bir karar bu. Daha önce alt katta da Suriyeliler vardı. Onları çıkarmıştık. Temizlik sorunları, ses sorunları vardı. Bir de 10 çocukları vardı. Rahatsız olup çıkardık. Bu arkadaşlardan da kişilik ve insanlıklarına Allah için bir şey diyemeyiz. Apartman ve merdiven temizliğiyle ilgili şikâyetlerimiz var. Yönetim olarak apartmana bir daha yabancı uyruklu kiracı alınmaması yönünde karar aldık. Irkçılık durumu söz konusu değil. Biz rahatsızlık duyuyoruz. Yapılan yemeklerden dolayı apartmanda koku fazla oluyor. Eşi hamile olanlar var. Yapılan yemeklerden dolayı baharatlı pişiriyorlar. Biraz da tenleri koktuğu için rahatsızlık oldu. Bu da karar almamızı tetikledi” ifadelerini kullandı.

(Öncü Haber/  İHA)