Her ay yapılan Düzce Valiliği Halk Günü Toplantısı’na bu ay yine yaşanan sıkıntılar damga vurdu. Düzce Valisi Zülkif Dağlı başkanlığında kurum müdürlerinin de katılımıyla yapılan toplantıya bu ay 75 başvuru yapıldı.

“Yeniden iki şeride dönüştürülmesi için geldim”
Vatandaşların yaşadığı farklı sıkıntılar yine gündemdeki yerini aldı. Yaşadığı yol sıkıntısıyla ilgili düşüncelerini dile getiren Muharrem Macit şu ifadelere yer verdi:

“Mahallemizdeki yolun durumu için buradayım. Yayaya kapalı, hayvana kapalı, araca kapalı. Kendi baktığım kediler ve yavruları var. Onları ben besliyorum. Bu yol yüzünden 2014’te 11 tane kedi ezildi. Bizim yolumuz iki taraflı trafiğe açık yoldu. Ben bu yolu genişlettim ve başıma bela ettim. Tek şeride dönüştürülen yolun yeniden iki şeride dönüştürülmesini ve park yasağı tabelalarının koyulması için geldim.”



“Tarım İl Müdürlüğü’ne gideceksin deniliyor”
Yıllardır fındık destekleme parası alamadığı için yaşadığı sıkıntıları dile getiren Bahattin Kurt ise şöyle konuştu:

“Muhtarımızla 5 senedir uğraşıyorum ve ceza belgeleri burada. İki buçuk yıldır buraya gelip şikayet ediyorum. Vali Bey bilmeyebilir ama altındakilerin söylediği doğru değil diyerek benim dosyalarımı alt taraflara koyuyorlar. BİMER yoluyla Başbakanlığa bildirdim. Onlar doğru mu diye burayı arıyorlar, buradan da hayır doğru değil diye dönüş yapılıyor. Beş yıldır destekleme parası alamıyorum. Bana sürekli Tarım İl Müdürlüğü’ne gideceksin deniliyor.”

“Geçim sıkıntım var ve yetkililerden destek bekliyorum”
2013 yılından bu yana işsiz ve aile geçindirmek zorunda olduğunu dile getiren Mehmet Ören de yaşadığı sıkıntıyı şu cümlelerle dile getirdi:
“2013 yılında iş kazası geçirdim. Altı yıldan beri mahkemem devam ediyor ve işe de giremiyorum. Yüzde 73 iş göremez raporum var. İş konusunda her yeri aradım, kimse iş vermiyor. Daha önce de buraya geldim ve bana İŞKUR’a git dediler. Orası da sana iş veremeyiz dedi. İş göremez raporun var ve mahkemen devam ediyor, onun için sana iş veremeyiz dediler. Evliyim, 3 çocuğum var ve kiradayım. Maddi olarak çok sıkıntı yaşıyorum. Geçim sıkıntım var ve yetkililerden destek bekliyorum.”

“Çocuğum var ama hiç bana bakmıyorlar”
Kalacak yer isteyen Çay Mahallesi sakini 80 yaşındaki Makbule Veyis ise çocuklarının kendisine yardımcı olmadığını söyleyerek yardımcı olunması gerektiğini şöyle dile getirdi:

“Benim barakamı geçen gün rüzgar yıktı. Ben barakada duruyordum ve şu an yatma durumum yok. Vali Bey’i görmeye geldim. Bana yardım etsin, ben ne yapacağım. Hasta bir çocuğum var onunla birlikte yaşamaya çalışıyorum. Çocuğum var ama hiç bana bakmıyorlar.”



“Babamı istiyorum”
Bağdat’tan Türkiye’ye gelen iki kardeş Alya Hüseyin ve Rualya Hüseyin ise kocalarının ülkeye giremediğini dile getirerek şöyle konuştu:
“Eşiyle birlikte göçler idaresinden izin aldılar. Sonra kocası geri gitti. Onu daha sonra yeniden ülkeye almadılar. Üç gün havaalanında kaldı ve ülkeye almıyorlar. Ablamın durumu çok kötü, hamile ve 2 çocuğu var. Bunlar şimdi yasağın kaldırılmasını istiyor. Göç İdarisi’nden izin aldıktan sonra Bağdat’a gitti ama yeniden geldiğinde izin sorunu yaşanmayacak biliyordu. Babası rahatsız olduğu için gitmek zorunda kaldı. Şimdi neden almıyorsunuz diye sorduklarında geri gittiğin için diyorlar. Biz Erdoğan Bey ve devletimizin yasağı kaldırmasını istiyoruz. Hamile bir kadın tek başına ne yapabilir? Biz ne yapabiliriz ki? Yardım istiyoruz.”

Teyzesinin konuşmasının ardından yeğeni olan küçük kız çocuğu da mikrofonu alarak gözyaşları içinde “Babamı istiyorum” diye yakardı.

Beş dil biliyor ama işsiz!
Beş dil bildiğini ancak iş bulma konusunda zor durumda kaldığını belirten Eda Varıçlı ise derdini şu sözlerle anlattı:

“Arapça, Özbekçe, Farsça, Urduca, Türkçe olmak üzere beş tane dil biliyorum. Özel sektörlerde çalışıyorum ama oralar da beni jandarmadan, emniyetten, karakoldan, adliyeden tercümanlık yaptığım için çağırıyorlar. Beni sürekli buralardan çağırıyorlar ve çalıştığım işyerindeki yetkililer çok izin kullanıyorsun diye benim işime son veriyorlar. Üç yere girdim ve bu sıkıntı yüzünden benim işime son verildi. Kamuya yardım ettiğim için özelde çalışamıyorum. Diğer yerler de işe almıyor. Devlet daireleri de işe almıyor. Benim çoluğum çocuğum var ve kiradayım. Eşim asgari ücretle çalışıyor ve 2 tane çocuk okutuyorum. Ben iş sorunuma çözüm istiyorum.”

Haber: M.AYDIN