Düzce ve Nalçık şehirlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı girişimi ile kardeş şehir ilan edilmesinin ardından, Müftülük girişimleri ile toplanan ve Nalçık'ta bulunan bir cami ve İslam Enstitüsünün tefrişat ve eğitim malzemeleri ihtiyacını karşılamayı amaçlayan bir tır dolusu malzeme Düzce'den yola çıktı.

Cumhuriyet Mahallesi Camii'nde depolanan malzemelerin araca yüklenmesini tamamen gönüllü müftülük görevlileri yaptı. İl Müftüsü Alaaddin Gürpınar, yükleme sırasında incelemelerde bulundu.Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Düzce Müftüsü Alaaddin Gürpınar, Diyanet işleri Başkanlığı'nın Kafkasya ile ilişkileri geliştirme çalışmaları kapsamında Düzce'nin Rusya Federasyonu, Kabartay Balkarya Cumhuriyeti'nin başkenti Nalçık ile Kardeş şehir ilan edildiğini hatırlattı.

Gürpınar, bu çercevede gerçekleştirilen ziyaretler kapsamında Nalçık'ta bulunan bir camiin mihrap, minber ve kürsüsünün olmadığını gördüklerini, aynı zamanda burada bulunan Ebu Hanefi İslam Enstitüsü'nün donanım açısından birçok eksiği olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Düzce'de valiliğin desteği ile bir kampanya başlattıklarını, sanat eseri bir mihrap ve minber hazırlandığını söyleyen Düzce İl Müftüsü, Yedi sınıfı teçhiz edecek sıra , öğretmen masası ve yazı tahtası gibi ekipmanın Ebu Hanefi İslam Enstitüsü'ne gönderildiğini ifade etti. Gürpınar değişik dillerde çok sayıda Kuran'ı Kerim ve İslami eserlerin de Nalçık'a gönderildiğini söyledi.

Düzce İl Müftüsü Alaaddin Gürpınar, gönderilen yardımın toplam maddi değerinin 70 bin Dolar civarında olduğunu, nakliye ve gümrük masrafları ile bu miktarın 85 bin dolara çıktığını söyledi. Gürpınar, Nalçık şehrinin çok farklı kültürlerin insanlarının bir arada yaşaması ile Düzce'ye benzediğini, hatta coğrafyasının bile yakın olduğunu belirtirken, gerekirse bu yardımların süreceğini de sözlerine ekledi.