Beyköy’ün ilçe olmasını isteyen ve bu talebi 31 Aralık’ta Düzce’ye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletebilmek için yoğun çaba sarf eden beldenin Belediye Başkanı Osman Kılıç, Öncü Haber mikrofonuna özel açıklamalarda bulundu.

“Çevre köylerle beraber ilçe olmak istiyoruz”
Beyköy’ün ilçe olma isteğinin altında birçok neden olduğunu söyleyen Kılıç, o nedenleri şöyle sıraladı:

“Biliyorsunuz ki Beyköy 2 tane organize sanayiye sahip. 5 bin nüfuslu bir belde ama bizim çevre köylerimizle beraber nüfusumuzun 23 bine çıkacağını her yerde konuşuyoruz. 2016 yıl sonu sayımlarına baktığınız zaman 22-23 bin nüfuslu çevreye sahibiz. Gölyaka’nın bittiği sınırdan Kaynaşlı sınırına kadar aradaki boşlukta bulunan köylerin toplamı 23 bin. Bu ne demektir? Düzce’nin en büyük ilçe olması gereken bir beldesi burası. Sadece Beyköy’den bahsetmiyoruz. Çevremizle beraber ilçe olmak istiyoruz. 5 bin nüfusla ilçe olunmaz zaten.”

“Sayın bakanımıza Beyköy’ü ilçe yapmak istediğimizi söyledik”
Beyköy’ün ilçe olması için gereken desteği Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün de kendisine milletvekili adayı olduğu dönemde verdiğini kaydeden Kılıç, şu ifadelerde bulundu:

“Beyköy’ün ilçe olması için siyasetçilerimizle, il başkanımızla, il yönetimiyle, merkez ilçe yönetimiyle, merkez ilçe başkanıyla, milletvekillerimizle, sayın bakanımızla, görüştük. Sayın Bakanımıza dedik ki “Biz Beyköy’ü ilçe yapmak istiyoruz. Bununla ilgili de bizim hedeflerimiz var. Bu konuda desteğinizi istiyoruz.” ‘Ne demek Osman, eğer milletvekili olursam bunla ilgili hemen çalışmamı ve size destek vereceğimi bilmenizi isterim.’ dedi. Herhangi bir şey olduğu zaman il bazında konuşmaya ihtiyaç olduğu zaman Bakanlar Kurulu’nda olsun, mecliste olsun mutlaka ben Beyköy’ün de ilçe yapılması konusunda baskı yaptığına inanıyorum.”

“Cumhurbaşkanı, yasa çalışmasının olduğunu söyledi”
Beyköy halkının, AK Parti 6. Olağan İl Kongresi’ne katılmak üzere Düzce’ye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Beyköy ilçe olmak istiyor” yazılı pankartlarla taleplerini iletmeleri konusuna ilişkin de bir değerlendirmede bulunan Kılıç, şunları kaydetti:

“Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın Düzce’ye gelip miting yapacağını öğrendikten sonra, buradaki genç arkadaşlarımla bir araya geldik. “Ben pankart açamam. Size pankartlarınızı yaptıracağım, sizi yönlendireceğim, Cumhurbaşkanının görebileceği noktalarda bu pankartı açmanızı istiyorum.” dediğimde arkadaşlar seve seve kabul etti. Biz de hareketinden yarım saat öncesinden öğrendik Beyköy’e helikopter indiğini. Bu sefer arkadaşlarımı yönlendirdim. “Derhal futbol sahasının önüne gidin ve pankartları orada açmaya çalışın.” diye. Sayın Cumhurbaşkanımız konvoyla geldi. Tabii ben de önden gelmiştim. Birikmiş vatandaş grubumuz vardı onların yanına gitti sohbet etti. İnsanların orada dertlerini dinledi, dualarını aldı. Akabinde ben kendimi tanıttım. Sayın Cumhurbaşkanımıza pankartımızı göstererek pankartta yazan şuydu; ‘Kudüs’ü başkent yaptın, Beyköy’ü de ilçe yap Reis’ yazılıydı. Onun da dikkatini çekti. Ben de Beyköy’ü tanıtmaya başladım. Sayın Cumhurbaşkanımız da o anlatmadan sonra bana ifade edebildi. ‘Sayın başkan dedi. Bu konuyla biliyorsunuz şuan mecliste bir çalışmamız var. Yasa değişikliği var. Bu yasa çalışmasıyla ilgili ben bir şey diyemem ama bilin ki burada bir çalışma var.’ dedi.”

51 ili ilgilendiren bir yasa çalışması olduğunu aktaran Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dertlerini anlatabilmenin bir fırsat olduğunu belirterek, “İnşallah kayda alınır. Bizi merkez ilçe mi yaparlar yoksa kendi başına bir ilçe mi yaparlar bu konuda meclisin takdirine bırakacağız.” dedi.

“Sadece Beyköy için istemiyoruz”
Bütünşehir yasası kapsamında belde belediyelerinin kapatılacak olmasına “Böyle bir şey düşünmek bile istemiyorum.” diye karşılık veren Kılıç, ilçe olmayı yalnızca Beyköy için istemediğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Beldelerin kapatılması konusunda böyle bir şey düşünmekte istemiyorum. İyi bir şey olmaz. Kanunun karşında bir şey diyemeyiz ama temennimiz beldeler kapanmasın farklı şekilde değerlendirilsin. Sınırları genişletilsin. Bu alanlar genişletilirken de merkez, ilçe yapsın. İlçe sayısını çoğaltsın. Yani Düzce’de bugün 7 tane ilçe var, 2 tane daha yapılsın. Biri güneyde ilçemiz olsun, bir de kuzeyde yapılsın. Yani ben tek taraflı istemiyorum. Konuralp dahil arka kısmı, Kalıcı Konutları da ilçe yapsınlar. Ayrı bir ilçe olsun. Düzce’nin merkezi merkez olarak kalsın. Köye gidip referandum yaptıramıyorum. “Mahalle ol doğalgazın gelsin” diyorum, “Hizmet gelsin” size diyoruz. Ama vatandaşı, o köy heyetini ikna edemiyoruz. Sadece Beyköy için değil, Boğaziçi için de istiyoruz, Konuralp için de istiyoruz. Oraya kuzey diye bakalım. Güney ve kuzeyde 2 tane ilçe olsun.”

Haber: C. ÜSTÜNER