Düzce Üniversitesi Çilimli MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Fatma Çiğdem Sakinoğlu Oruç’un proje koordinatörlüğünü üstlendiği “Topraksız Tarımda 18 Farklı Kışlık Çilek Demonstrasyonu” konulu proje ile çilek üretiminde minimum maliyet ile maksimum verim alınması hedefleniyor. Çalışmalar hakkında bilgiler veren Proje Koordinatörü Oruç, projenin temellerinin Düzce'de faaliyet gösteren bir firma ile birlikte Kasım 2013’te atıldığını söyledi. Oruç, “2013-2014 dönemi için amacımız üretim olmayacak Düzce bölgesinde kış aylarında çilek yetiştiriciliği yapılıp yapılmayacağını, eğer yapılabiliyorsa hangi çeşitleri yetiştirebileceğimizi ortaya koymak.” dedi.

 


Hedef kış mevsiminde çilek yetiştirmek

 

Proje hakkında detaylı bilgiler veren Oruç, “Çalışmalarımız kışlık 7 çilek çeşidini hacim ağırlığı düşük, havalanması iyi ve toprak alkaliliğini belli oranda düşürme yeteneğine sahip torf organik maddesi içerisinde yetiştirdik. Kış döneminde de yetiştiriciliğin yapılabilmesi amacıyla kurduğumuz seramızda birim alanında maksimum verimi alabilmek amacıyla belli açıda hazırlamış olduğumuz direklerimize 18 adet raf sistemi yerleştirdik ve bu sayede dönümden 9 dönümlük ürün alabilme potasiyeline sahip olduk. Normal tarla koşullarında çilek çeşitlerinden 2. yılda 400- 500 kg çilek alınırken 18 raflı seramızda 100 metrekarelik alanda aynı oranda ürün alma şansımız olacak.” diye konuştu.

 


7 çeşit çilek üretiliyor


Dünyada örneğinin sadece Kanada’da olduğunu söyleyen Oruç, “Projemiz dünyada ikinci. Türkiye de ise ilk olma özelliğini taşıyor. Üniversite-sanayi işbirliği ile yapılan bu projede sanayiden çıkan buharın borular yardımı ile taşınması ile sera ısıtılıyor. Böylece enerji maliyeti de minimumda tutuluyor.” diye konuştu. İlk meyvelerin 17 Mart 2014 tarihinde alındığını söyleyen Oruç, seçilen 7 çeşit çilek türünün bölgemiz için uygun tat ve dayanıklılıkta olduğunu söyledi.


Projede gönüllü olarak çalışan Ziraat Mühendisi Hasan Oruç ile birlikte projeyi 3 ay içerisinde sonuçlandırmayı hedeflediklerini söyleyen Fatma Çiğdem Sakinoğlu Oruç, Düzceli çiftçilere fındığa alternatif bir ürün olarak kış aylarında da yetiştirilebilen çilek konusunda destek olacaklarını söyledi.

 

 

 

 

Haber;C.Üstüner