Erol Tayhan’ın hazırlayıp sunduğu Manşet programında bu hafta Düzce’nin ekonomik, sosyolojik, beşeri ve etnik durumu, Düzce’nin tarihi konuşuldu. Programa konuk olan, Erciyes Üniversitesi Yakınçağ Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Keskin ve İstanbul Yeni yüzyıl Üniversitesi Hukuk Sosyolojisi ve Felsefesi Anabilim dalı başkanı ve aynı zamanda Düzce 23.dönem milletvekili Prof. Dr. Celal Erbay Düzce ve Düzce insanı hakkında çok önemli bilgiler aktardı.


Erciyes Üniversitesi Yakınçağ Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Keskin, Düzce Üniversitesi’nin tarih ve sosyoloji bölümünün Düzce’nin öncesi ve sonrasını araştırıp gün yüzüne çıkarması gerektiğini vurguladı. Keskin, Düzce tarihini 5 basamağa ayırdı.


Keskin, “Düzce’nin demografik yapısını 5 katlı bir apartmana benzetiyorum. 1.katta Oğuzlar var. 13.yüzyılda buraya gelmişler. 2.kat 1870’li yıllarda Kafkasyalılar var. 3.kat Balkanlılar 1877-1912-1945 4.kat Doğu Karadenizliler 1878-1916 ve izleyen yıllar 5.kat yurtiçinden gelenler. Terörle birlikte 1984 yılından beri Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelenler. Yani Düzce tarihi 13.yüzyılda başlıyor.” ifadelerini kullandı.
İstanbul Yeni yüzyıl Üniversitesi Hukuk Sosyolojisi ve Felsefesi Anabilim dalı başkanı Celal Erbay ise Düzce’nin tarih boyunca kendisini sıkıntıda gören, zorda gören her toplumun yerleştiği bir alan olduğunu belirtti.


Erbay, “Ben Düzce’yi Medine’ye çok benzetirim. Medine nasıl ki beşeriyetin mükemmelleşmesi doğrultusunda göç eden kişilerin iltica ettiği yer ise Düzce de can güvenliği ve ruh güvenliğini tehlikede gören insanların gelip huzur bulduğu yerdir.” şeklinde konuştu.
Son günlerde özellikle göçmen vatandaşlarla Türkiye vatandaşları arasında yaşanan birtakım gerilimlere de değinen iki konuk Türk kültüründe ve Türk insanının yapısında bu tür davranışlarının yeri olmadığını vurguladı.


Keskin, “Bugün şu veya bu sebeple bizim sınırlarımıza canını atmış olan muhacirlere karşı yanlış hareket yapılmasının milli kültürümüzle alakası yoktur. Bizim cibilliyetimize, fıtratımıza aykırı işlerdir.” ifadelerini kullandı.


Erbay, “Bu milletin tarih boyunca görev edindiği asli fonksiyon zalimin zulmüne son vermektir. Bugün de aynı özelliğini taşımaktadır bu devlet. Biz zalimin karşısındayız, mazlumun destekçisiyiz. Düşenin elinden tutar ayağa kaldırırız.” şeklinde konuştu.

 

 

 

Haber: S. Dervişoğlu