Düzce’nin Gümüşova ilçesinde 1 milyar liralık yatırım bedeli ile kurulacak Oyuncak OSB için 2016 yılının aralık ayında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, PAGEV, Düzce Üniversitesi ve Düzce Sanayi ve Ticaret Odası arasında işbirliği protokolü imzalanmıştı. Yerli üreticileri bir araya toplayacak Oyuncak OSB, yaklaşık 2 bin kişiye istihdam olanağı sağlayacak. Kamu, vakıf, üniversite ve sanayiyi buluşturan proje sayesinde yerli oyuncak firmalarının yüksek katma değerli, milli duygulara dokunacak karakterli oyuncaklar üretmesi hedefleniyor.

Gelinen süreçte akademik düzeyde çalışmaların devam ettiği Oyuncak OSB’de üretilecek milli oyuncak tasarımlarının Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT)’nde 3 boyutlu yazıcılarla prototipe dönüşeceği bildirildi. Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Hasırcı, konu hakkında bilgiler paylaştı.

 Milli oyuncak tasarımları merkezdeki 3 boyutlu yazıcılarla prototipe dönüşecek
Merkezin milli oyuncak üretimi sürecindeki rolü ve sağlayacağı destekler hakkında önemli bilgiler aktaran Yrd. Doç. Dr. Uğur Hasırcı, milli oyuncak sürecinde protokol ve çalıştay aşamalarının ardından şimdi Ar-Ge Proje Pazarı aşamasında olduklarını belirtti. Bu aşamada her kesimden tasarımcının, milli oyuncak için önerdiği tasarımların yarıştırılacağını ve farklı disiplinlerden, her biri alanında uzman bir jüri tarafından dereceye giren tasarımların belirleneceğini söyleyen Hasırcı, seçilen bu tasarımların, Düzce Üniversitesi Tasarım Prototipleme ve Test Merkezi’ndeki 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak prototipleneceğini ve bu prototiplerin milli oyuncak sürecinin tüm paydaşlarının değerlendirmesine sunularak seri üretim için nihai format belirleneceğini sözlerine ekledi.

 Önerisi olan tasarımcılara da destek verilecek
Tasarım Prototipleme ve Test Merkezi’nin, sahip olduğu 3 boyutlu tarama ve 3 boyutlu yazıcı donanımlarıyla, milli oyuncak için hali hazırda fikir düzeyinde önerisi olan ve bu fikrini prototipe dökmek isteyen tasarımcılara da destek verdiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Hasırcı, üretilen bir prototipin veya nihai ürünün yanmazlık özelliklerinin belirlenebildiğini, darbe dayanımı ve sertlik niteliklerinin karakterize edilebildiğini, merkezde bulunan Yaşlandırma Test Cihazı'nın, ürünün ekonomik ömrünün belirlenmesine olanak sağladığını dillendirdi.

Haber: C. ÜSTÜNER