Gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren ve ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği 10 Ocak 1961 günü “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanıyor. Toplumun aydınlanmasında ve gerçeklerin öğrenilmesinde önemli bir role sahip olan basın, kamuoyuna doğru ve tarafsız bilgi akışını sağlamak amacıyla özveriyle çalışıyor. Vatandaşları ülke çapındaki haberlerle buluşturan ulusal basının yanı sıra bulundukları bölgenin sorunlarını gündeme taşıyarak bu sorunların çözümü noktasında önemli görevler üstlenen yerel basın çalışanları, şeffaflık ve tarafsızlık ilkesi doğrultusunda kamuoyunu bilgilendiriyor. Sıkıntı ve talepleri gündeme taşıyarak idarecilerin çalışmalarına da yardımcı oluyor.

Gazeteciler için önemli bir gün olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımlanan kutlama mesajlarında basın çalışanlarını görevlerini icra ederken gösterdiği çaba ve özveriye dikkat çekildi.

“Ortak değerlerin pekişmesinde medyamızın üstlendiği rol çok büyüktür”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, “Gazeteciler, güçlerini kamuoyu desteğinden alarak, vatandaşlarımızın haber alma hakkını ilkeli ve sorumlu bir anlayışıyla yerine getirmek için mesleklerini icra etmekte, üstlendikleri sorumlulukla çok önemli bir toplumsal misyonu yerine getirmektedirler. Gazetecilik mesleği bir tarafıyla adanmışlık, diğer tarafıyla ciddi bir sorumluluk işidir. Kamuoyu vicdanının oluşmasında ve ortak değerlerin pekişmesinde medyamızın üstlendiği rol çok büyüktür. Zor şartlara rağmen, mesaiye bağlı olmaksızın, mesleklerinin saygınlığına halel getirmeden haber peşinde koşan basın mensuplarımıza içtenlikle teşekkür ediyorum. Bugün aramızda olmayan gazetecilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Tüm basın mensuplarımızın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum.” İfadelerinde bulundu.


“Basın çalışanlarımızın gösterdikleri çabalar takdire şayandır”
Düzce Valisi Zülkif Dağlı yayımladığı kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi: “Kamuoyunun doğru haber alma ve bilgilenme hakkının en etkili aracı olan özgür ve tarafsız basın demokratik ve şeffaf toplum olmanın öncelikli şartlarından biridir. Habere ve bilgiye ulaşmanın daha kolay ve hızlı hale gelmesi basının önemini ve sorumluluğunu daha da artırmıştır. Basın çalışanlarımızın görevlerini basın etik ilkeleri çerçevesinde doğru, tarafsız, kişilik haklarına ve özel hayata saygı ve toplumsal değerlere hassasiyet anlayışı çerçevesinde yerine getirmesi, toplumsal gelişme ve bilinçlenmeye önemli katkılar sağlamaktadır. Basın çalışanlarımızın, kamuoyunu doğru ve eksiksiz bilgilendirme konusundaki yükümlülüklerini en iyi biçimde yerine getirmek için gösterdikleri çabalar hiç kuşkusuz takdire şayandır. Son yıllarda gazetecilerimizin çalışma koşullarının iyileştirilmesi yönünde atılan adımlar ulusal ve yerel medyamızın gelişimi açısından da önemli bir rol oynamıştır. Basın aynı zamanda toplumdaki farklı görüş ve düşüncelerin rahatça ifade edilebildiği, toplumsal talep ve ihtiyaçların dile getirilebildiği ortamı oluşturması açısından da önemli bir görev ifa etmektedir. Basın mensuplarımızın mesleklerini icra ederken toplumumuzun hassasiyetlerini göz önünde bulundurmaya özen göstermeleri, karanlık odakların algı operasyonlarına alet olmamaları da büyük önem arz etmektedir. Mesleğin zor şartlarına rağmen özveriyle görev yapan tüm değerli basın mensuplarımızın “Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.”

“Toplumsallaşma sürecinde önemli rol üstlenmiştir”
Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay da ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Ay, yayımladığı mesajında şu görüşlere yer verdi: “Bilindiği üzere, ülkemizde gazetecilerin özlük hakları 10 Ocak 1961 tarihinde 212 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile iyileştirilmiş ve 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak anılmıştır. Günümüzde, görsel-işitsel ve yazılı basın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, toplumsallaşma sürecinde önemli rol üstlenmiştir. Tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarına uyan bir medyanın, toplumsal kalkınmanın, gelişmenin sağlanmasında önemli yeri vardır. Bu duygu ve düşüncelerle, ilimizde basın ahlak ve meslek ilkelerine bağlı olarak, kamuoyunun doğru ve tarafsız bilgilendirilmesinde büyük rol üstlenen değerli basın mensuplarımızın "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nü kutluyor, sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum."

“Sıcak soğuk, yaz kış demeden…”
Düzce Üniversitesi Rektörlüğü’nün mesajı şöyle: “Demokrasinin temel unsurlarından biri olan, haber alma özgürlüğünün vazgeçilemez temsilcileri gazeteciler, sıcak soğuk, yaz kış demeden, her türlü olumsuz koşullarda kamuoyunu bilgilendirmek adına çok önemli görevler üstlenmektedir. Doğru, tarafsız ve ilkeli haber anlayışıyla hareket eden gazeteciler, dünyada ve ülkemizde yaşanan olaylar hakkında bizleri bilgilendirmekte ve yaptıkları bu çalışmalarla yaşanan gelişmeleri kayıt altına alıp, önemli bir tarih arşivi oluşturmaktadır. Milli Mücadele Dönemi’nde gazetecilere ayrı bir yer ayıran ve Anadolu’ya gerçekleştirdiği ziyaretler esnasında yanından ayırmadığı basın mensupları hakkında, Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.” sözü de basının ne denli önemli olduğunu vurgulamaktadır. Düzce Üniversitesi olarak tüm basın yayın organı çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, halkın haber alma özgürlüğünü sağlamak için gerektiğinde hayatlarını ortaya koyan basın mensuplarına çalışmalarında başarılar dileriz.” 

“Basın, demokrasinin temel taşlarından biridir”
Kızılay Genel Merkezi Denetleme Kurulu Üyesi Avukat Ali Dilber’in yayımladığı mesaj ise şöyle: ”Ülkemizde, gazete ve dolayısıyla da gazetecilik kavramı 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Gazeteciler, hayatın birçok alanında, bilgiye ulaşıp sunmaya çalışır. Günümüzde, görsel-işitsel ve yazılı basın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, toplumsallaşma sürecinde önemli rol üstlenmiştir. Basın, demokrasinin temel taşlarından biridir. Gazetecilik, fedakarlık ve sorumluluk isteyen, zor şartlarda yapılan önemli bir meslektir. Topluma doğru haber verme, objektif, onur, erdem, adalet ve vicdanı bırakmadan önemli bir mesleği icra eden gazeteciler milletin vicdanına ses olmaktadır. Özveri ile görevlerini icra etmeye çalışan gazetecilerin, 2018 yılında daha güzel şartlarda çalışmalarını umut ediyorum. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Basın milletin müşterek sesidir’ ilkesinden hareketle toplumun haber alma ihtiyacını zor şartlarda fedakarca karşılayan, demokrasinin güçlenmesine katkıda bulunan Gazeteciler; ülkemizin, şehirlerin ve İlçemizin sorunlarını gündeme taşıyarak idarecilerin çalışmalarına da yardımcı olmaktadır. Zorlu ve meşakkatli görevlerinde tüm gazetecilere başarılar dileyerek, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarım.”

“Basın, Türkiye’nin çağdaşlaşma sürecinde önemli görevler üstlenmekte”
AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin ise, “Gazetecilik mesleği, insanlara haber ve bilgi akışı sağlamak gibi çok yönlü bir misyonu içermektedir. Basın, Türkiye’nin çağdaşlaşma sürecinde önemli görevler üstlenmekte ve üstlendiği görevleri de başarıyla yerine getirmektedir. Gazetecilerin çalışma şartlarının daha da iyileştirilmesi, basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin ortadan kaldırılması, hak ve özgürlüklerinin evrensel standartlara kavuşturulması yönünde attığımız adımlar, kuşkusuz medyamıza güç kazandıracaktır. Öte yandan 15 Temmuz Darbe girişiminde milletin ve demokrasinin yanında duran tüm basın kuruluşlarımıza da şükranlarımı sunuyorum. Bu duygu ve düşüncelerle AK Parti olarak bizler başta ilimizde görev yapan gazetecilerimiz olmak üzere tüm basın çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü içtenlikle kutluyor, tüm çalışan gazetecilerimize de kazasız, belasız, aileleri ile birlikte sağlıklı, başarılı ve mutlu bir yıl geçirmelerini temenni ediyorum” dedi.  


Haber: C. ÜSTÜNER