Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Düzce Oda Temsilcisi Sedef Sönmez Buçgün, Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Odası Düzce Temsilcisi Erol Topuz, Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yavuz Öveç Öncü Medya Gruba nezaket ziyaretinde bulundu.

Manşet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mukadder Deveci ve Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan’ın bir araya gelen mimar ve mühendisler çalışmaları ve gündeme dair görüştü.

Ziyarette Mimarlar Odası Düzce İl Temsilcisi Sedef Sönmez Buçgün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından Türkiye’de son günlerde gündeme genel dikey ve yatay yapılaşmaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çok pişman olunacak kararlar alındı
Buçgün, Düzce’de mimarının yapılanmasının Mimarlar Odasının tek başına alabileceği bir karar olmadığını belirterek Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı diğer bileşenlerinin hep beraber üzerine çalışması gereken bir konu olduğunu dile getirdi.

Düzce’de dikey yapılaşma deyince akla ilk genel ve son yıllarda çok katlı binaların bir bir yükseldiği bölge olan Konuralp’le ilgili konuşan Buçgün, çok katlı yapılaşma için gereken alt yapı koşullarının sağlanmadan atılan adımların ileride çok pişman olunacağı kararlar alındığı şeklinde yorumladı.

Kararlar hep birlikte katılımcı anlayışla alınmalıdır
Yapılaşma türünün şehirlerin kendi içerisinde alabileceği kararlar olduğunu söyleyen Bugün, “Düzce’de yüksek kat olur mu, olmaz mı? sorularından ziyade Düzce için neyin doğru olduğunu tartışmak gerektiğini aktararak, “Bu problem Düzce’nin nasıl bir kent olacağıyla ilgilidir. Dikey yapılaşma tek başına binanın çok katlı olmasıyla çözülebilecek bir durum değildir. Alt yapımız, yollarımız, eğitimdeki fiziki şartlar, asayiş gibi kriterlerin uygunluğu önemlidir. Dikey yapılaşma nüfusu artıracaktır. Bunun üzerine yapılabilecek en doğru konu projeler üretmek olabilir. Kentte belediyenin anlayışı katılımcılık ilkesini benimsemelidir. Konuyla ilgili bilimsel teknik görüşlerini sunabilecek, tüm kesimlerin içerisinde olan komisyonların çalışmaları sonucu bu kararlar alınması önem taşıyor.” dedi.

Dikey yapılaşmanın beraberinde getirmesi muhtemel sorunları engellemek için kararların hep birlikte alınması gerektiğini vurgulayan Buçgün, şöyle devam etti:

“Konuya direkt dikey ya da yatay yapılaşma olarak bakmamalıyız. Şehri ‘Yeşil Düzce olarak görmek istiyor muyuz?’ sorusunu ilgilendiriyor. Bugün alınan kararlar Düzce’nin “100 yıl sonrasını etkileyecek kararlar olacaktır.”