Türk Büro-Sen Düzce Şube Başkanı Temel Kırali, Büro-Sen’in 14-16 Eylül 2012 tarihleri arasında Ankara’da düzenlediği “Adalet Bakanlığı Çalışanlarının Sorunları Ve Bu Sorunların Çözüm Yolları Çalıştayı” sonrası belirlenen Adalet çalışanlarının sorunlarını ve taleplerini basınla paylaştı.
Adalet Çalışanlarının Kaderi Hakim ve Savcıların iki Dudağı Arasında Olmamalı
Düzce Adalet Binası önünde basın açıklaması yapan Türk Büro-Sen Düzce Şube Başkanı Temel Kırali, adalet çalışanlarının sorunlarının ilk sırasında, Bakanlık içindeki personel ayrımcılığı yer aldığını öne sürdü.
Kırali,“Adli yıl açılışında esamesi bile okunmayan Adalet Çalışanları, Adliyelerde üst kademe tarafından maruz kaldığı mobing hat safhada. Adliye personeli de diğer memurlar gibi, 4483 Sayılı Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamına alınarak, kaderlerinin Hakim ve Savcıların iki dudağı arasından kurtulmasını istiyor.”dedi.
Adalet çalışanlarını zor şartlar altında çalıştığını savunan Kırali, Çalıştay sonrasında çıkan sorunları da şu şekilde sıraladı:
 Çalışanların Can Güvenliği Yok
“Çalıştayda gündeme getirilen diğer bir problemde, Mübaşirlerle ilgili. Yardımcı Hizmetler sınıfından Genel İdari Hizmetliler sınıfına geçmek isteyen mübaşirler, ağır iş yükünün yanı sıra en çok can güvenliklerinin olmadığından şikayetçi. Adalet çalışanlarına kendilerini korumak için hiçbir ekipman temin edilmezken, mahkemenin ve hakimin can güvenliğini koruma yükümlüğü de personelin iş tanımları arasında.
 Adli Personele Psikolog Şart
Herkesin çekinerek girdiği Adliye binalarında sabahtan akşama kadar mesai de olan Adalet çalışanları, sürekli olarak suç potansiyeli olan kişilerle yüz yüze geliyor, dramlara şahit oluyor, tehdit ve saldırılarla karşılaşıyor. Yaptıkları hizmet gereği yoğun psikolojik baskı altında olan Adalet çalışanları, kendilerine Psikolojik destek verecek birimlerin oluşturulmasını talep ediyor.
 Tozlu Dosyalar, Karanlık Koridorlar
Adalet çalışanlarının bir diğer isteği de çalışma ortamları iyileştirilmesi. Gerçekten zor koşullarda hizmet vermeye çalışan personel, tozlu dosyalar ve olumsuz arşiv koşullarının da iyileştirilmesini istiyor.
 4/B VE 4/C’li Personel Kadroya Geçirilsin
Kadroya geçirilemeyen 4/B’li personel ile 4/C’li çalışan personelin kadroya geçirilmesi ve diğer çalışanların tüm haklarından faydalanmasının sağlanması Çalıştayın bir başka gündem maddesi oldu.
 Sosyal Tesisler ve Lojmanlardaki Ayrımcılık Kaldırılsın
Hakim ve Savcıların yararlanabildiği Sosyal tesis ve Lojmanlardan çalışanların tamamının yararlandırılmasını dile getiren personel, yargı çalışanlarının ötelenmemesini talep ediyor.
Promosyonlardaki Eşitsizlik
Bakanlığın yapmış olduğu promosyon anlaşması Adalet Bakanlığı içersinde ne kadar adaletsiz davranıldığının da bir göstergesidir. Tüm kamu kurumlarında alınan promosyon herkese eşit olarak dağıtılırken Adalet Bakanlığında herkesin maaşına göre orantılı dağıtılmaktadır. Bu da düşük maaş alanın düşük promosyon almasına neden olmaktadır. Bu uygulama devam ettiği takdirde Adalet Bakanlığı çalışanları, promosyon anlaşmasının Hakim ve Savcılardan ayrı olarak yapılmasını talep etmektedir.”

Kırali, Adalet Çalışanları Çalıştayı’nda ele alınan sorunların tümü ve çözüm önerileri bir kitapçık haline getirilerek, başta Başbakanlık, TBMM, Siyasi Parti Liderleri, Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı bürokratları olmak üzere, Cumhuriyet Başsavcıları, HSYK’ya ve Adalet çalışanlarına iletileceğini belirtti.

Haber; S. KAŞKIR