İçişleri Bakanlığı tarafından üç yılda bir bakanlığa bağlı taşra birimleri ile mahalli idareler teftiş ediliyor. Bu kapsamda bakanlık tarafından görevlendirilen müfettişler, Düzce’de incelemelere başladı.   

İlçe ve belde belediyelerinden başlayan denetimlerde, hizmet akış süreçleri yerinde izleniyor. Çalışanlarla bizzat görüşen müfettişler, aldıkları bilgiler doğrultusunda hizmetlerin daha da iyileştirilmesine yönelik önerilerini raporlara yansıtıyor.

Ayrıca teftişlerde, mevzuat hükümlerinin objektif ve tam olarak uygulanıp uygulanmadığı ve kaynakların; verimli, etkin ve kamu yararı doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığı hususları kontrol ediliyor.

Kamu zararları için ayrı rapor düzenlenecek

Diğer taraftan teftişler esnasında tespit edilen; kamu görevlilerinin mevzuata aykırı karar, işlem, eylem veya ihmalleri sonucunda kamu idaresine verdikleri zararlardan doğan alacaklar ile kişilerden alacaklar hesabına borç kaydı gereken diğer alacakların takip ve tahsilini sağlama amacıyla “Tazmin Raporu” düzenlenerek İçişleri Bakanlığı’na gönderilecek. Vergilere ilişkin noksanlıklar ilgili vergi dairelerine bildirilecek. Katma değer, gelir, damga ve diğer vergilere ilişkin kişi borcu teklif edilmeyecek, tespit edilen hatalı işlem örnekleri de belirtilerek kamu alacağının zayiini önlemek bakımından bu hususu takiple görevli vergi dairesine yazı ile bildirilecek. Kamu ihalelerinde uyulması gereken yasak fiil ve davranışlarda bulunan müteahhitler hakkında ihalelerden yasaklanmalarına karar verilebilmesi için ayrıca rapor düzenlenecek.

Çevre, doğa ve hayvan korumaya hassasiyetle bakılacak

Belediye ve İl Özel İdarelerinin çevre, doğa ve hayvanları koruma konusunda üzerlerine düşen görevleri yapıp yapmadıkları hususu da özellikle incelenecek.

Öte yandan teftiş kapsamında; Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin mali iş ve işlemlerinin yanında Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamında, illerde ve ilçelerde yürütülen çalışmalar ve bu proje kapsamında sunulan hizmetler de inceleniyor.