Düzce'nin Akçakoca ilçesinde Güneydoğu illerinden, fındık toplamak için gelen işçiler yevmiyelerin azlığından ve barınma olanaklarından ötürü sıkıntı yaşıyorlar. Şanlıurfa ve Diyarbakır'dan fındık toplamak için Akçakoca'ya gelen işçiler sağlıksız ortamlarda barınırlarken, tuvaletlerinin bile olmadığı dikkat çekiyor.

Her yıl fındık hasadında doğu ve güneydoğu illerinden Karadeniz'e gelen işçiler, yevmiyelerin azlığından ve barınma imkanlarından dert yanıyorlar. 15-20 kişilik guruplar halinde, yatak ve yorganları omuzlarında, ailecek günde sadece 20 YTL kazanmak için evlerini bırakarak, fındık toplamaya Akçakoca'ya gelen işçiler, kazandıkları paranın dönüş için bile yetmediğini söylüyorlar.

Muşambadan, kartondan yapılmış çadırlarda yada Kızılay'ın eski çadırlarında yaşam mücadelesi veren işçi ailelerde, yaşlılar hem en küçük çocuklara bakıyor, hem çamaşır yıkıyor, hem de yemek yapıyorlar. Genç olanlar tarlalarda fındık toplarken, çocuklar dere kenarlarında oynuyor ve suya girerek serinliyorlar.

20 YTL yevmiye için 12 saat çalıştıklarını ifade eden fındık işçileri, ''Zor şartlar altında, 20 YTL için 12 saat çalışıyoruz. 20 YTL'nin hepsi de bizim olmuyor, çavuşlar aracılar da pay alıyor. 11 yıldır her sene Akçakoca'ya geliyoruz, bazılarımız ilk defa geliyor. 15-20 kişilik guruplar halinde geliyoruz, ve 10 kişi aynı çadırı paylaşıyoruz. Çadırları kurduğumuz bu alanda tuvalet ihtiyacımızı karşılayacak bir yerimiz dahi yok. Yevmiyeler çok az, dönüş yonula bile yetmiyor. Keşke daha fazla olsa ama böyle çalışmaya mecburuz'' şeklinde düşüncelerini belirtiyorlar.

Anneleri, babaları tarlada fındık toplarken, çocuklar Akçakoca'daki günlerini derelerde oynayarak geçiriyorlar. Tuvaletleri olmadığı için dere kenarlarında tuvalet ihtiyaçlarını gideren çocuklar, aynı derede, her şeyden habersiz oyun oynuyor, suya giriyorlar.

İlçe Kaymakamı Savaş Tuncer, fındık işçilerinin barınma, yeme içme ve sosyal hayat ihtiyaçlarının gerekli sağlık şartlarına uygun olması konusunda işveren ve işçi simsarlarını, köy ve mahalle muhtarları aracılığı ile uyarıyor. Fakat muhtarların, işverenlerin o kadar hassas olmadığı göze çarpıyor.