Ormanlar heba ediliyor

"Yeşil Düzce” olarak anılan Düzce'nin artık yeşilinden eser kalmaz hale geldi. Düzce'de yeşilinin tonu grileşmeye başladı. Düzce’deki ekilebilir alanlar da ormanlık alanlar da her geçen gün azalmaya ve daralmaya devam ediyor. Kimi yerde karayollarına, kimi yerde HES ve barajlara, kimi yerde "yol açılıyor" diye taş çıkartılma operasyonu ile yeşil alanlar, ormanlar, ekilebilir alanlar heba ediliyor. Düzce'nin yeşil örtüsünü kaplayan irili ufaklı taş ocakları ve HES'lerden çevre sakinleri de dert yanıyor.

Maden Kanunu’nda 2004 yılında yapılan değişiklik ile taş ocakları Çevre Etki Değerlendirme sürecinden muaf tutulmaya başlandı. Bu süreç ile birlikte Türkiye’nin orman alanları taş ocağı yuvasına dönüştü. Ormanlar yok edilme pahasına, son 11 yılda 85 bin taş ocağı ruhsatı verildi.

Büyük tahribatlara yol açıyor

Düzce'nin hemen hemen her ilçesinde bulunan taş ocakları sayısındaki artış dikkat çekici boyuta ulaştı. Düzce’nin “Saklıkenti” Yığılca'ya giderken bile yol kenarında ormanlık alanlara yapılan tahribat rahatlıkla göze çarpıyor. Yığılca'da bulunan taş ocakları, çevre kirliliğine yol açıyor. Yığılca yolu üzerinde bulunan ve dağlardan taş çıkartan ocaklardan dolayı köylüler mahsul alamaz hale gelirken, dere yatakları çamur akıyor.

Özellikle Yağcılar ve Hacıyeri köyleri yolu üzerinde yoğunlukta bulunan taş ocakları büyük çevre katliamı gerçekleştiriyor. Yığılca'da bir çok noktada kurulu olan taş ocakları, çıkan tozdan dolayı doğayı adeta katlederken, köylülerin tarlalarındaki mahsullerde yüzde 70'e varan oranlarda zarar görüyor.

Ocaklardan çıkan dev toz bulutlarından etkilenen ağaçlar kururken, bazı hayvanlar da oluşan tozdan etkileniyor. Üzeri toz bulutu ile kaplanan canlılar sıcağın etkisi ile kavrulurken; taş ocaklarındaki usulsüz patlatma işlemlerinden dolayı da yaşam alanlarında büyük tahribatlar oluşuyor.

"Dur" demek şart

HES mağduru köylerin başında ise Gölyaka ilçesi ve Beyköy beldesindeki köyler geliyor. Düzce'de HES'lere karşı hukuki mücadele devam ederken, yeni taşocağı ve HES talepleri de katlanarak devam ediyor.

Gölyaka’da yapılan HES çalışması esnasında Açma Köyü'nde evleri ve tarlaları heyelan riski altında olan vatandaşların tepkileri her geçen gün yükselerek devam ediyor. Taş ocaklarının, hidroelektrik santrallerinin (HES) doğada yarattığı büyük tahribatlar, doğa canlılarına, çevredeki yerleşim birimlerine, insanlara verdiği zararlara "dur" demek gerekiyor.

 

Haber: S. KAŞKIR