Düzce’de son beş yıl içinde meydana gelen 20 orman yangınının yüzde 100’e yakınının insan kaynaklı olduğu bildirilerek, vatandaşların fındık bahçelerinde yaptıkları temizlik sonucu kontrolsüz ve tedbirsiz bir şekilde biriktirdikleri anızı yakmaları ve yüzde 51’i orman alanı olan ilimizin çeşitli yerlerinde yakılan piknik ateşini tamamıyla söndürmeden mahalden ayrılmaları sonucu orman yangınlarının ortaya çıktığı kaydedildi.
Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, yangınlarda itfaiye, arazöz, iş makineleri, diğer yangın malzemelerinin yangın mahalline sevk edildiği, 18 yaşını bitirip 50 yaşını doldurmamış erkeklerin köy muhtarlıkları, orman teşkilatı ve güvenlik birimlerince toplanarak yangın mahalline intikal ettirildiği, yangına müdahale edilmesi ve yangının söndürülmesinde önemli sıkıntılar ve maddi manevi kayıplar yaşandığı belirtildi.
Açıklamada, “ Bilindiği üzere ormana 4 km mesafeye kadar anız ve ateş yakmak, ormanda izin verilen ve konaklama yerlerinden başka gelişi güzel bir şekilde piknik ateşi yakmak yasaktır. Bu yasağa uyulması, özellikle İlimizde fındık bahçelerinde temizliğe çok dikkat edilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu yasağa ve özene rağmen orman içinde veya yakınında ateş veya duman görenlerin bunu derhal köy muhtarlıklarına, ücretsiz ALO 177 Orman Yangın İhbar Hattına, 110 İtfaiye’ye, 155 Polis ve 156 Jandarma İmdat hatlarına haber vererek yangın ihbarını bildirmeleri ve mükellefiyetlerini yerine getirmesi önemli bir vatandaşlık görevidir.” Denildi.