Ramazan ayı geldi çattı, bu gece yarısı oruç tutmak için sahura kalkılacak ve 17 saatten fazla oruç tutulacak. Gün boyunca oruç tutanlar iftarda hangi yiyecekleri yemek isteyecek ve sofraların olmazsa olmazları neler olacak halkımıza sorduk. Kimileri hurma dedi, kimileri çorba. Kimileri ise sadece tatlı ve su istediklerini söyledi. Düzce halkı iftarda ve sahurda nasıl besleniyor ve en önemlisi doktorların "hafif yiyecekler tüketin" çağrısına uyuyorlar mı muhataplarına sorduk.



Mikrofon uzattığımız bir vatandaş, "Benim vazgeçilmezim çorba, salata. Ağır yemekleri tercih etmiyorum. Genellikle ızgara türü yiyecekler yiyorum. Tatlılardan güllaç tercih ediyorum" derken bir başka vatandaş ise, "Benim olmazsa olmazım çorba. En hafif olan çorbadır. Sonrasında ana yemeğe geçersin. Doktorların önerilerini tabii uyuyorum. Midem rahatsız olduğu için mecburen hafif yiyorum." dedi.



İlk önce su sonra tatlı



Sıcak yaz günlerinde oruç tutacak olan vatandaşların bazıları iftarda çorba ve sulu yemeği tercih edeceğini söylerken bazıları da tercihini sadece su ve tatlıdan yana kullanacağını söyledi.



Vatandaşlar şunları söyledi: "İlk önce su sonra da tatlı istiyorum. Şekerpare, tulumba ve kemalpaşa tatlılarını yiyorum genelde. Masamıza ne gelirse yiyoruz da sağlıklı mı değil mi bilmiyoruz"



"Genelde sebze yemeklerini tercih ediyorum. Hafif oldukları için, bütün gün aç kalacağız o sebeple insanı susatmayacak yemekler tercih ediyorum. Tatlılardan ise Türk tatlılarını tercih ediyorum. Örneğin baklava."



"İftar masasında hurma olmalı iftarı açmak için ya da zeytin. Ya da serinletici şeyler tercih ediyoruz. Hamur işi yiyeceklere kaçmıyoruz."



Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Kayıkçı da ropörtaj yaptığımız isimlerden biriydi. Kayıkçı, uzmanların uyarılarını dikkate aldığını ve iftarı açtıktan sonra bir müddet ara verdiğini ardından tekrar hafif yiyecekler yediğini belirtti.



Kayıkçı, "Ramazan'da masamda olmazsa olmazım su ve çorba, geri kalan da protein almak amaçlı yiyoruz. Doktorlarn uyarılarına uymaya dikkat ediyoruz. İftarımı çorbayla ve suyla açıyorum sonra yaklaşık 20 dakikalık ara veriyorum. Ara verdikten sonra yarı yarıya bir doygunluğa ulaşıyoruz zaten. Ama tatlıdan uzak duruyorum tavsiye etmiyorum da."



Ramazan'ın vazgeçilmezi tatlılar...



Çoğu kişinin "Ramazan sofrasında olmazsa olmazım" dediği tatlıların fiyatlarını da sizler için araştırdık. Satıcılar fiyatların uygun olduğunu söylerken Ramazan hareketliliğini fazla yaşanmadığı görüldü.


Tatlıcı esnafı, "Ramazan öncesi biraz durgunluk var. Üretimi biraz arttırdık. En çok ucuz tatlılar tercih ediliyor. Tatlılarımızın fiyatları ise tulumba 8 lira, hamur işi ve sütlüler de dahil 20 lira, kemal paşa 15 lira." derken, bir başka tatlıcı "Tatlı satışları iyi gidiyor ama sıcaklardan dolayı biraz sıkıntı olacak. Cevizli baklamaların fiyatları 20 lira, fıstıklı çeşitlerimizin kilosu 35 lira olarak müşterimize sunuyoruz."



Sizler için sokağın nabzını tuttuk ve genel olarak tatlı, çorba ve suyun tercih edildiği sonucuna ulaştık.

 

Haber;E.Tınaz