Düzce Üniversitesi’nin çevre ve sağlık alanlarında ihtisaslaşma faaliyetleriyle, bölgesel kalkınmadaki örnek başarı hikâyesini anlatan Rektör Prof. Dr. Nigâr Demircan Çakar, üniversitelerin yeni yükseköğretim modelinde sahada çiftçiye, sanayiciye, üreticiye her anlamda dokunan işler yapması gerektiğini belirterek sözlerine başladı. Düzce Üniversitesi’nin ilk kurulduğu yıllardan günümüze bu iş birliklerini hayata geçirdiğini söyleyen Rektör Çakar, Düzce’nin gerçek sorunlarına çözüm üretme bakış açısı getirdiklerine vurgu yaptı.

İhtisaslaşma programının, Yükseköğretim Kurulu’nun 2016 yılında başlattığı ve üniversitelerin kendi alanlarında ihtisaslaşmalarını sağlayan bir kalkınma programı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çakar, programın üniversiteleri, bulundukları bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına destek olmaya teşvik ettiğini sözlerine ekledi.

“Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp’ta başarıyı yakaladık”

Düzce Üniversitesi’nin ihtisaslaşma programına başvurduğunu ve seçilme başarısı gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Nigâr Demircan Çakar, sağlık konusunda çok ihmal edilen Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GTT) alanını ihtisas alanı olarak belirlediklerini söyledi. Bu alanı bilimsel mecraya çekmeye çalıştıklarını belirten Rektör Çakar,  GTT uygulamaları ve tıbbi bitkilerin yetiştirilmesiyle çok önemli katma değerli çalışmalar yürüttüklerinin altını çizdi.

“Önemli akredite laboratuvarına sahibiz”

Bölgenin önemli akredite laboratuvarına sahip olduklarını belirten Prof. Dr. Çakar, bu laboratuvarda hangi bölgede hangi bitkinin yetiştirilebileceğine dair Düzce’nin toprak haritasını çıkardıklarına dikkat çekerek müthiş bir şema oluşturduklarına vurgu yaptı. Bu analizlerle tıbbi bitkilerin yetiştirilme koşullarının üreticilere aktarıldığını söyleyen Çakar, 4 bin çiftçiye bu anlamda destek olduklarını ifade etti. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, şu ana kadar 15 köyde, 30’a yakın sözleşmeli çiftçiyle, bin dönüm arazide, 20’den fazla ürün ürettiklerini dile getirerek sözlerini sonlandırdı.